• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy a használt tárgyak adásvételére milyen jogok vonazkoznak két magán személy között?
Tehát meghirdettem ezt a tárgyat (műszaki cikk) egy online hirdetési felüelten. Szoftverhibásként volt hirdetve, mert nem kapcsolt be, csak a gyártó logóját adta be.  Megvették, és most követelné vissza a pénzét a vevő, mondván, hogy rejtett hibája van (nem tölt). De miután megvette, egy ismerősével otthonában szoftvert frissítettek, meg nem tudom még mit csináltak vele. Az adásvételről nem lett adásvételi szerződés írva és javarészt telefonon komunikáltunk. Most jogi úttal fenyegetőzik, mert, hogy vevő megtévesztése, na de: 1. a hirdetésben le volt írva, hogy nem kapcsol be, 2. elmondta, hogy az ismerőse buherálta.

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

A Polgári Törvénykönyv szerint adásvétel esetén az eladó köteles a vevőt a dolog lényeges tulajdonságairól és a dologgal kapcsolatos fontos követelményekről, különösen a dologra vonatkozó esetleges jogokról és a dologgal kapcsolatos terhekről tájékoztatni. Amennyiben ez megtörtént, úgy a vevő jogosan nem hivatkozhat semmire a dolog állapotát illetően. Más kérdés ennek a bizonyítása egy esetleges peres eljárás során. A szóbeli tájékoztatást ugyanis jóval nehezebb bizonyítani, mint az írásosat, mely adott esetben a per végkimenetelére is befolyással lehet.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

dr. Pozderka Gábor ügyvéd

www.pozderka.hu

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
...