• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Cím! Van egy örökölt telek amiben 1\6 résszel tulajdonjogot képviselek, egy család tag halálozása után. Mivel az egyik örököstől (aki inkább intézte a dolgokat akiről tudni kell hogy a többi örököstől ajándékozás címszóval 4/6 részben tulajdonos lett) - és jelenleg is használja a telket, tárol rajta mezőgazdasági gépeket, ahogy néztem műveli is a kert részt, bevetve...) ez az örökös 6 éve azt mondta hogy eladás a szándék nekik is, és ha ez megtörtént akkor rendezni fogjuk. Igen ám de ennek már 6 éve, én most utána néztem: sehol nyoma nincs annak hogy az a telek eladásra lenne kínálva, se internet, se máshol. Se tábla a telken hogy eladó lenne. Minden áll parlagon. Én ebben lépéseket szeretnék tenni, de azt szeretném tudni ha szóban nem sikerül megállapodnunk erről mint közös szándék(továbbra is burkoltan hátráltatva a telek eladását), vagy nem hajlandók kivásárolni belőle, mit tehetek? tudomásom szerint ez esetben a bírósághoz tudok fordulni? Kérem arra is térjen ki, ha a bíróságtól kérném a tulajdonjog megszűntetését(ha peren kívül nem sikerül megállapodnunk), az milyen költségekkel járna, egyáltalán ilyen csekély tulajdonjog mellett, megérné e, ,valamint ennek költsége csak engem terhelne -e vagy minden örököst? Ilyen esetben(egyik örökös eladná másik vonakodik) miként dönthet a bíróság? Mi ennek a kérvényezésnek a folyamata? Erről szeretnék egy kis tájékoztatást kérni. Válaszát előre is köszönöm

image
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Jogi álláspontom szerint érdemes lenne írásban felszólítani az érintett tulajdonostársat a telek közös értékesítésének kezdeményezésére, hivatkozva az eredeti szóbeli megállapodásra. Ez a felszólítás jogi szempontból előnyös, mert írásos bizonyítékként szolgálhat egy esetleges peres eljárás során. Írásban érdemes megkérdezni a tulajdonostársat, hogy milyen összeggel szeretné kiváltani az ingatlanrészt, ha ez a másik tulajdonos szándéka.

Amennyiben az írásbeli felszólítás nem vezet eredményre, a bírósághoz tud fordulni  a telek közös tulajdonának megszüntetése érdekében. A Polgári Törvénykönyv 5:84. § alapján bármely tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését, ami lehetővé teszi az ingatlan értékesítését.

A bírósági eljárás költségei az illeték és az esetleges ügyvédi díjak lehetnek. Az illeték mértéke a pertárgy értékétől függ, amely jelen esetben a telek 1/6-od része. Az illetéktörvény (1990. évi XCIII. törvény) alapján az illeték mértéke peres eljárások esetén az ügyérték 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint.

Költségmentesség igényelhető, ha a bírósági eljárás költségeinek megfizetése aránytalanul nagy megterhelést jelentene a fél jövedelmi és vagyoni viszonyaihoz képest. A 2017. évi CXXVIII. törvény szerint teljes költségmentesség akkor engedélyezhető, ha a fél rendelkezésre álló havi nettó jövedelme nem haladja meg a tárgyévet megelőző második év nemzetgazdasági bruttó havi átlagkeresetének 30%-át, és nincs jelentős vagyona.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,5e pont) által
...