• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Gyermekem idén tölti a 18 életévét. Ezelőtt 4 évvel mikor betöltötte a 14 et, telefonon tájékoztatott, hogy most már eldöntheti tart-e kapcsolatot velem. Akkor elmondta, hogy szerinte nem vagyok az apja, így többet nem kíván hozzánk jönni. Akkor érthetetlenül álltunk a mondati előtt. Többszöri kérdésem, hogy eddig nem volt baj mi történt? Nem válaszolt, majd hátsó segítségre annyit mondott azért nem megyek hozzád többet mert anyámat lekúrváztad amikor elváltatok. A válás ez előtt a beszélgetés előtt 6 évvel történt. Ekkor lerakta a telefont, letiltott minden fórumról többszöri keresésemre mindennemű kapcsolatot megtagadott. Azóta immár lassan 4 éve semmit nem tudok róla, semmilyen kapcsolatot nem hajlandó tartani vele. Gondolhatom azt, hogy érdemtelenné vált a tartásdíjra amint betölti a 18 at? Köszönöm Válaszát!
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvetett helyzetre a Polgári Törvénykönyv szabályai alapul véve tudok  válaszolni.  A Ptk. 4:214. § alapján, a szülői tartási kötelezettség a gyermek 18. életévének betöltéséig áll fenn, de ez kiterjed a 20. életévig is, amennyiben a gyermek középfokú oktatási intézményben folytat tanulmányokat. Ez azt jelenti, hogy a tartási kötelezettség automatikusan nem szűnik meg a gyermek nagykorúságának bekövetkeztével, hanem a középfokú tanulmányok befejezéséig, legfeljebb a 20. életév betöltéséig fennáll.

A Ptk. 4:194. § (2) bekezdése és 4:220. § (3)-(4) bekezdése kimondja, hogy a nagykorú továbbtanuló  gyermek tartásdíjra való jogosultságát több tényező befolyásolhatja, többek között a gyermek magatartása és a szülővel való kapcsolattartás. Különösen a 4:220. § (4) bekezdése hangsúlyozza, hogy a továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága megszűnhet, amennyiben kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot a tartásra kötelezettel.

Azonban, fontos megjegyezni, hogy a középfokú tanulmányokat folytató nagykorú gyermek esetében nem alkalmazható az érdemtelenség alapján történő megfosztás a tartásdíjtól, kivéve, ha a gyermek a fentebb említett kritériumok alapján magatartása révén válik érdemtelenné a tartásra.

A tartási kötelezettség és annak megszűnése tehát összetett jogi kérdés, amely a gyermek tanulmányainak folytatásától, magatartásától, valamint a szülővel való kapcsolattartásától függ. Az érdemtelenség megállapításához részletes vizsgálat szükséges, mely figyelembe veszi a gyermek és a szülő közötti kapcsolat összes körülményét.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...