• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Párom végre 18 éves lett, így családom segítségével el tud költözni otthonából, ahol a családon belüli verbális és fizikai erőszak jellemzőbb volt, mint a boldog pillanatok. Viszont abba a problémába ütköztünk, hogy se a ruháit, se az értékeit nem engedik magával vinni. Természetesen egyik oldalról sincs se számla, se blokk ami bizonyítaná a tulajdon hovatartozását. Szó van kerékpáráról, írószereiről, ruhákról, szintetizátor, stb.

Milyen hivatalos módszer lenne ami elősegíti a probléma megoldását?

Továbbá, van bármiféle perben követelhető kártérítés, juttatás, stb, a lányka jövőjének a támogatására a szülőktől?
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt helyzet alapján több jogi lehetőség is rendelkezésre áll, amelyek segítségével megoldást találhatnak a problémára.

Amennyiben a betöltötte a 18. életévét és jelenleg középfokú tanulmányokat folytat, fontos tudniuk, hogy a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásai alapján a szülők kötelesek anyagilag támogatni őt a 20. életévének betöltéséig. A Ptk. 4:214. §-a értelmében a gyermek tartásra való rászorultságát a nagykorúság elérését követően is vélelmezni kell, különösen, ha középfokú tanulmányokat folytat. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek kötelezettségük van biztosítani a szükséges támogatást tanulmányaihoz.

Ezenfelül, a Ptk. 4:220. § alapján, a továbbtanuló nagykorú gyermek jogosult a tartásra, ha tanulmányainak folytatásához szükséges támogatásra rászorul. Fontos, hogy a gyermek időben tájékoztassa a szülőt a továbbtanulási szándékáról.

Továbbá, a Ptk. 4:220. § (5) bekezdése kiterjeszti a szülői támogatás lehetőségét a huszonötödik életévét betöltött továbbtanuló gyermekre is, rendkívül indokolt esetben. Ez lehetővé teszi a támogatási kötelezettség meghosszabbítását, amennyiben a gyermek felsőfokú tanulmányokat folytat.

A személyes tárgyak visszaszerzésére vonatkozóan több lehetőség is rendelkezésre áll, többek között a rendőrségi feljelentés, ingó kiadás iránti per, valamint birtokvédelmi eljárás kezdeményezése. Ezek az eljárások segíthetnek a jogtalanul visszatartott személyes tárgyak, mint például ruhák, kerékpár, írószerek és zenei eszközök visszaszerzésében.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...