• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tiszteletem!

A házunk úgy helyezkedik el, hogy a ház mögött lévő terület már a szomszéd udvara.

Kerítés felújítást szeretnénk, viszont a tulajdoni papírokat nézve a házunk mögött nem a szomszéd telke van, hanem még 6 méter hosszan tartozik hozzánk, összesen 300 négyzetméter.

A földhivatalban voltam emiatt, ők csak annyit látnak, hogy a házunk mögött van még területünk, de nem tudnak pontos választ adni a kérdésemre, jelenleg földmérőt keresünk.

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a ház mögötti részből, ami jelenleg a szomszédé valamennyi valóban a miénk mit lehet tenni? Vissza szerezhető, annak ellenére, hogy sok éve náluk van a területünk ?

A másik, hogy a két ház között korábban több méter távolság volt, viszont ők 2 éve a házuk mellé építettek egy épületet, így körülbelül 2 méter van a két ház között.

Amennyiben a földmérő azt mondja, hogy 2-6 méter között van a területünk a házfalunktól, ilyen esetben mire számíthatunk, mivel már beépítették, így csak 2 méter van szabadon.

A többi részt, amit nem tudunk így elvenni tőlük kifizethetik a részünkre?

Köszönöm előre is a válaszukat!

Tisztelettel :

Kata
(180 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

 

Az Ön által felvetett helyzetben a túlépítés kérdése került előtérbe. A magyar jogrendben a túlépítésre vonatkozó szabályokat a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza. Ezek a szabályok különbséget tesznek a jó- és rosszhiszemű túlépítés között, amelyek eltérő jogkövetkezményeket vonnak maguk után.

 

Az Ön által felvetett helyzetben a túlépítés kezelése a következőképpen alakulhat, figyelembe véve a Polgári Törvénykönyv releváns rendelkezéseit:

 

Jóhiszemű túlépítés esetén: Amennyiben a túlépítő jóhiszeműen, azaz nem tudva, hogy szomszédos ingatlanon építkezik, túlépítést hajt végre, a szomszéd részéről több jogi lehetőség is felmerül. Ezek között szerepel a kártalanítás igénylése a beépített rész használatáért és az értékcsökkenésért. Ezenkívül felmerülhet az igény, hogy a túlépítő vásárolja meg a beépített részt vagy akár az egész földet, amennyiben az megosztható. A konkrét jogkövetkezmények alkalmazása esetén a bíróság mérlegelésén múlik, figyelembe véve a felek érdekeit és a helyzet sajátosságait.

 

Rosszhiszemű túlépítés esetén: Ha a túlépítő tudomása volt arról, hogy a szomszéd tulajdonában lévő földön építkezik, vagy ha a szomszéd időben tiltakozott a túlépítés ellen, a szomszéd számára további jogi lehetőségek állnak rendelkezésre. Ilyen esetben a szomszéd követelheti az épület lebontását, vagy azt, hogy a túlépítő a saját földjét és az épületet – a föld és az épület értékének megtérítése ellenében – bocsássa a szomszéd tulajdonába. Ebben az esetben a lebontás és az eredeti állapot helyreállításának költségei a túlépítőt terhelik.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Üdvözlettel:


a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...