• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó estét kivánok azt szeretném kérdezni 2 honapja dolgozom egy cégnél és sajnos másnak a bérét is el utalták nekem én ezt tudatam a fönökömel es most 2 holnap  után kiderult hogy én jogtalanul vettem fel ezt a pénz és most visza szeretnék füzetetni velem 400ezer forintot és en jelenleg egyben nem tudom ki fizetni de viszont hajlando vagyok részletben ilyenkor mit tehetek ?
(120 pont) által a(z) Jogász egyesületek kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A munkáltatónak a téves kifizetéstől számított 60 nap áll rendelkezésére, hogy érvényesítse a visszakövetelési igényét. Ha ez a határidő lejár, a munkáltatónak nehezebb dolga van, hiszen ekkor már bizonyítania kell, hogy a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett volna ismernie vagy azt maga a munkavállaló idézte elő. Ilyen esetekben a bíróság figyelembe veszi a munkavállaló jövedelmét és az eltérés nagyságrendjét.
 

Amennyiben egy munkavállaló jóhiszeműen értesíti a munkáltatóját a tévesen kifizetett munkabérről, javasolt a munkáltatóval közösen keresni egy elfogadható megoldást a visszafizetés módjára és ütemezésére. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló felhívhatja a figyelmet arra, hogy őszintén és proaktívan járt el, amikor észrevette és jelentette a hibát.

Ha a munkáltató nem fogadja el a megállapodást, Amennyiben ugyanis a munkavállaló a fizetési felszólításban foglaltakat vitatja, akkor a munkáltatói jognyilatkozat (fizetési felszólítás) közlésétől számított 30 napon belül keresettel élhet. A keresetlevél benyújtásának a fizetési felszólítás teljesítésére halasztó hatálya van.

Amennyiben a munkavállaló a fizetési felszólítást nem vitatja, akkor azt a bíróság – a munkáltató kérésére – végrehajtási záradékkal látja el. A végrehajtási záradékkal ellátott fizetési felszólítás végrehajtható okiratnak minősül, amely alapján a munkáltató a követelését a munkabérből levonhatja az Mt-nek és a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvénynek a munkabérből történő levonás szabályainak megfelelően.


Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
által szerkesztett
...