• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
T. Szakértők!

2015ben tartási szerződést kötött velem édesanyám, melyben az ingatlan tulajdonjogának rá eső részét rám ruházta. A szerződéshez még a nagyszülők ragaszkodtak, akik édesanyámmal előtte (2007ben) ugyanúgy kötöttek szerződést. Így került a tulajdonába egy ház tulajondrészének fele ahol együtt éltünk, én ott nőttem fel. (Másik fele a testvérének a gyereket tulajdonában van aki szintén használja az ingatlant)

Év elején édesanyám meghalt. Hagyatéki tárgyalás megvolt, az ingatlan kivételével minden 3 fele osztódott köztem és 2 testvérem közt. A tárgyaláson érezhető volt hogy sérelmezik a tartási szerződés mivoltát, holott egyikükkel közel 30, másikukkal közel 20 éve semmi kapcsolata nem volt édesanyámnak. Se személyesen nem látogatták, se telefonon nem érdeklődtek hogyléte felől.

A tárgyalást követően a hagyatékhoz tartozó bankszámlaszámok kiegyenlítésre kerültek mindenkinek.

Most mégis felmerült a gondolat hogy betámadják a tartási szerződést, hogy az ingatlan után is kapjanak részesedést.

A szerződés 8 éve köttetett, annak eleget tettem, főztem, mostam rá, egyéb szükségleteit kielégítettem, orvoshoz vittem vizsgalatokra, gondoskodtam a gyógyszereiről, házat, kertet fenntartottam stb.

Kérdésem az lenne, hogy ha betámadják, mire számíthatok?

Így hogy az ingóságok rájuk eső részét elfogadták, a tartási szerződéssel elidegenített ingatlan tulajdonrészéből kérhetnek valamit?
(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A tartási szerződés megtámadása esetén kiemelt fontosságú a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó szabályainak ismerete. A Ptk. 6:491-6:495. §-ai alapján a tartási szerződés egy olyan megállapodás, amelynek célja a tartásra jogosult személy ellátásának biztosítása élete végéig, cserébe ingatlan tulajdonjogának vagy más vagyoni érték átruházásáért.

Amennyiben Ön maradéktalanul teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeket – ideértve a tartásra jogosult ellátását, gondozását, az ingatlan fenntartását – a szerződés érvényessége jogilag megalapozottnak minősül. A Ptk. 6:493. § (1) bekezdése kimondja, hogy a tartási szerződés a tartásra jogosult halálával megszűnik, ami azt jelenti, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítésével a tulajdonjog átruházása véglegessé válik.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...