• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd úr, Ügyvédnő!

A kérdésem az, mit lehet tenni abban az esetben, ha közös tulajdonú lakás esetén a tulajdonostárs nem fizeti a lakás költségeinek (rezsi, felújítás) a tulajdoni hányad alapján rá eső részét immáron két éve?

A szóban forgó ingatlan nem lakott, tehát nem árnyalja a porblémát, hogy a tulajonostársak közül valaki életvitelszerűen ott él.

Azonban kifizetetlen közüzemi számlák halmozódtak fel akkora összegben, amellyel a tulajdonostárs tartozik. A kérdéses személy 2 éve nem reagál a megkeresésekre, az e-maiben küldött elszámolásokra és felszólításokra.

Mi a módja hivatalos útra terelni a dolgot? Első körben arra gondolok, hogy rábírni őt a költségek rendezésére (tehát nem a közös tulajdon megszüntetése, eladása, stb.)

Válaszát köszönöm.
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

"Kedves Kérdező!

Amennyiben egy közös tulajdonú ingatlan esetében az egyik tulajdonostárs nem fizeti a rá eső költségeket, és nem áll szándékában ezeknek a kötelezettségeknek eleget tenni, a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján jogi lépéseket tehetünk a helyzet rendezése érdekében. A közös tulajdon megszüntetése lehet egy megoldás. Bármelyik tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon megszüntetésére. 

1. Természetbeni megosztás:

Elsődlegesen a közös tulajdon tárgyainak természetbeni megosztása a cél. Ha ez lehetséges, az ingatlan vagy annak egy része megfelelő ellenérték fejében egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába kerülhet (Ptk. 5:84. § (1)).

2. Értékesítés:

Ha a természetbeni megosztás nem lehetséges vagy jelentős értékcsökkenéssel járna, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell. A vételárat a tulajdonostársak között arányosan kell felosztani, akiket elővásárlási jog is illet meg (Ptk. 5:84. § (2)).

3. Bírósági eljárás:

Az ingatlan értékesítésének vagy a tulajdonba adásnak az ellenértékét a bíróság állapítja meg. Ha az ingatlanban valaki lakik, a bíróság kötelezheti őt az elhagyásra, vagy használati jogot alapíthat a javára (Ptk. 5:84. § (3)-(4)).

4. Társasházzá alakítás:

Ha a feltételek fennállnak, a közös tulajdon megszüntethető az ingatlan társasházzá alakításával is. Ebben az esetben a társasház alapító okiratát a bíróság ítélete pótolja (Ptk. 5:84. § (5)).

5. Tulajdonostársak tiltakozása:

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik (Ptk. 5:84. § (6)).

A fenti lépések megtételével a nem fizető tulajdonostárs által okozott adóssághelyzet rendezhető a közös tulajdon megszüntetésével. .

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...