• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm Prétor Ivett vagyok és egy olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni illetve bármilyen megoldási tanácsot kérni ami abban segít hogy egy adós álltal felvett több hitel ami nem vissza fizettet okokból a kezestől vonnak de úgy hogy az adós keresetéből egy forintot se vonnak. Az egyik ilyen példa egy jelzálog hitel amiben az adott ingatlan ami fedezetül szerepel nem régiben már lefoglalásra került már igy a kezes tulajdonában lévő ingatlant követelné a vágrehajtó. Ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdesem hogy mit tudunk tenni hogy az adós által is behajtásra kerüljön a hitel bármely formában mert a kezes tulajdonában lévő ingatlanban él két kis korú gyermek amiből az egyik tartós beteg és kifejezetten speciális étrend szükséges neki ami anyagilag elég megterhelő illetve ott lakik egy rákos nagymama is akivel 3 hetente orvoshoz kell járni Budapestre. Ezért kerestem meg Önöket hogy estelg ilyen esetekben mi a teendő és mi az amit ténylegesen tudunk tenni.

Előre is köszönjüka segitséget

Üdvözlettel Prétor Ivett
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az alábbiakban a kezességi formák jogi jellemzőit és következményeit vázolom fel a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek megfelelően, melyek a kezes helytállási kötelezettségének különböző aspektusait határozzák meg.

Egyszerű (sortartásos) kezesség: A kezes ebben az esetben élhet a sortartási jogával, ami azt jelenti, hogy a hitelezőnek először a főadós ellen kell érvényesítenie követelését. Amennyiben ez nem vezet eredményre, úgy fordulhat csak a kezes felé. Ez a Polgári Törvénykönyv megfelelő szakaszai alapján értelmezhető.

Készfizető kezesség: Ebben a formában a kezes vállalja, hogy késedelem nélkül megfizeti a tartozást, ha a főadós nem teljesít. A sortartási jog itt nem alkalmazható, tehát a hitelező közvetlenül a kezeshez fordulhat követelése érvényesítése érdekében.

Kártalanító kezesség: A kártalanító kezesség esetében a kezes csak akkor kötelezhető a tartozás megfizetésére, ha a főadós elleni végrehajtás sikertelen volt. A hitelezőnek tehát először meg kell próbálnia a követelését a főadós vagyonán érvényesíteni.

Alkezesség: Ez a kezességi forma akkor áll fenn, ha valaki egy másik kezes felelősségvállalásáért vállal kezességet. Az alkezességre vonatkozóan a Polgári Törvénykönyv általános szabályai alkalmazandók.

Több személy által vállalt kezesség: Amikor több kezes vállal felelősséget ugyanazért a tartozásért, egyetemleges felelősségről beszélünk. A hitelező bármelyik kezestől követelheti a teljes összeget. A kezesek közötti belső viszonyban a kötelezettségek megoszlása a kezességvállalás körülményeitől függ.

A fenti jogi fogalmak és következmények pontos értelmezése érdekében javaslom, hogy forduljon jogi szakemberhez, aki részletesen tájékoztathatja Önt az egyes kezességi formákra vonatkozó jogi normákról és a gyakorlati megvalósításukról.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...