• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó napot kívánok! Húgom és nagymamánk egy háztartásban élnek. Egy eltartási szerződést követően az eredeti lakást eladva házak vettek - ezúttal már a húgom nevére. Nagymama szenilis lett, ön- és közveszélyes dolgokat művel, rosszindulatú, húgomat lelkileg terrorizálja és kiborítja, majd ha húgom kiborul, azzal fenyegeti, hogy elviteti húgom 4.5 éves kisfiát a Gyámüggyel. A húgom józan életű, szorgos, kiváló anya és nagymamánkkal is mindig törődött, de fél. Egyedül van, rengeteg teher a vállán. Mit tehet akár megelőző lépésként, akár baj esetén? Annyi igaz, hogy teljesen ki van borulva és temperamentumos, kiabál, de nem agresszív, nem fenyegetőzik, se a gyereket, de nagymamámat nem bántja - inkább kétségbeesésből kiabál. Nagyon köszönöm a válaszukat, nagyon aggódom a testvéremért.
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvetett helyzetben fontos megvizsgálni a lehetőséget, hogy a nagymama cselekvőképességét bírósági úton korlátozzák, mert veszélyezteti saját magát vagy másokat. Ebben az összefüggésben a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseit kell figyelembe venni, mely szerint két fő típusú gondnokság létezik: a teljes és a részleges gondnokság.

A cselekvőképesség részleges korlátozásának jogi alapjai A Ptk. 2:19. § (2) kimondja, hogy a bíróság a cselekvőképességet részlegesen korlátozhatja, ha az érintett felnőtt személy mentális állapota miatt ügyeinek intézéséhez szükséges belátási képessége jelentősen és tartósan, vagy időszakosan csökkent. A korlátozás meghatározott ügykörökre szorítkozik, figyelembe véve az érintett egyéni, családi és társadalmi helyzetét. A gondnokság alá helyezést a Ptk. 2:28. § (1) alapján az alábbi személyek kezdeményezhetik: a nagykorú együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére; a kiskorú törvényes képviselője; a gyámhatóság; az ügyész. Ha a gyámhatóság értesül a gondnokság alá helyezés szükségességéről, és a fent említett személyek 60 napon belül nem kezdeményezik az eljárást, kötelessége eljárást indítani

A gondnokság alá helyezési eljárás során az érintett mentális állapotát egy igazságügyi pszichiátriai szakértő értékeli. Az eljárás során előfordulhat, hogy az érintett személyt ideiglenesen, legfeljebb 30 napra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe helyezik, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessék.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

.

(51,0e pont) által
...