• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Édesapám 3hét kórházi végstádiumos rákos kezelés után haza lett engedve, hogy otthon haljon meg. Aznap egy közjegyző jelent meg s készített végrendeletet, miszerint az édesapját bátyámat és engem kizár a hagyatékából s arra kér a köteles részt se kérjük a feleségétől akivel egy éve házasok. 2 nap múlva meghalt. Nagy kétségeim vannak a végrendelettel kapcsolatban. Érdemes megtámadni a végrendeletet? Milyen szabályokat kell betartani végrendelet készítésekor?
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A véleményem szerint az édesapja közvégrendeletet tett.  A 2013. évi V. (Ptk) törvény alapján 7:14. § [Közvégrendelet]

(1) Közvégrendeletet közjegyző előtt lehet tenni. A közvégrendelet alaki érvényességére a közjegyzői okiratok érvényességére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Nem lehet érvényesen közvégrendeletet tenni olyan személy előtt, aki a végrendelkezőnek, a végrendelkező házastársának, élettársának hozzátartozója, gyámja vagy gondnoka.

(3) Érvénytelen az a juttatás, amely a közvégrendelet tételében közreműködő személy, valamint ennek hozzátartozója, gyámoltja vagy gondnokoltja javára szól.

(4) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú és a cselekvőképességében vagyoni jognyilatkozatai tekintetében részlegesen korlátozott nagykorú érvényesen kizárólag közvégrendeletet tehet. A végrendelet érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása és a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges.

(5) Aki vak, írástudatlan vagy olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásban érvényesen kizárólag közvégrendeletet tehet.

Közjegyzőt a törvény közhitelességgel ruházta fel, és közjegyző hatáskörébe tartozik  a közvégrendelet tételét.

A közjegyző objektívnak és pártatlannak kell lennie a felet nem befolyásolhatja.-

A kötelesrészből az örökhagyó csak súlyos esetben zárhatja ki az örököst, ilyen eset például az érdemtelenség, örökhagyó életére törés stb.

Ptk lehetőséget biztosít a végrendelet megtámadására

7:37. § [A végrendelet megtámadása]

(1) A végrendelet érvénytelenségét és hatálytalanságát megtámadó nyilatkozat alapján lehet megállapítani. A megtámadó nyilatkozatban meg kell jelölni az érvénytelenség vagy a hatálytalanság okát.

(2) Megtámadásra az jogosult, aki az érvénytelenség vagy a hatálytalanság megállapítása esetén maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

(3) A végrendelet érvénytelenségét vagy hatálytalanságát a megtámadásban érvényesített okból és a megtámadó személy javára lehet megállapítani.

(4) A megtámadás joga az öröklés megnyílásától számított öt év alatt elévül.

(5) A megtámadás joga megszűnik, ha a megtámadásra jogosult e jogáról az öröklés megnyílása után lemond. Lemondásnak kell tekinteni azt a jognyilatkozatot, amelyben a megtámadásra jogosult a végrendeletet érvényesnek, illetve hatályosnak ismeri el.

Személyes véleményem szerint meg lehet támadni a végrendeletet és ha közjegyzőről bizonyítani tudják, hogy befolyásolta az örökhagyót, akkor a közjegyző ellen is pert lehet indítani és ott bizonyítani kell majd.

FONTOS HOGY A KÖTELESRÉSZ JÁR AZOKNAK A SZEMÉLYEKNEK, AKI A TÖRVÉNY SZERINT AZ ÖRÖKHAGYÓ TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSEI, KIVÉVE HA KITAGADÁSI OK ÁLL FENT.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...