• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvédúr/Ügyvédnő!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy miként szabályos és jogszerű szabadságom kiszámítása. Pedagógus vagyok tantónő, ebből a munkakörből mentem betegállományba kismamaként 2019. 01. 14én. Utána kislányom szeptember 6-i születése után CSEDet majd GYEDet vettem igénybe. A GYED lejárta után jelenleg is GYESen vagyok. A munkáltatóm úgy számolom a pótszabadságokat nem adja ki nekem csak az alap 21 napot. Erről én még nem hallottam hogy ne járna pedagógusnak. Van erre törvényi szabályozás hogy a fenntartó vagy a munkáltató dönthet hogy megadja e vagy sem? Igaz Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartó nem állami suli de én még nem tudok arról hogy ez befolyásolná a szabadságok kiadását.

Köszönöm a segítségüket!
(140 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A GYED vagy GYES utáni visszatérés esetén a munkavállalók számára járó szabadságok tekintetében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 115. § alapján minden munkavállalónak naptári évben szabadság jár, amely az alapszabadságot és a pótszabadságot foglalja magába. Az alapszabadság mértéke életkortól függően változik, kezdődik 20 naptól, és 25 éves kortól kezdődően növekszik, egészen 30 napig életkor függvényében​​.

 

A gyermek utáni pótszabadságok tekintetében, tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után igénybe vehető, egy gyermek után 2 nap, két gyermek után 4 nap, kettőnél több gyermek esetén összesen 7 nap pótszabadság jár. Fontos, hogy a gyermek utáni pótszabadságot az első és a tizenhatodik életév között kell figyelembe venni. Ha a gyermek fogyatékos, akkor minden ilyen gyermek után további 2 nap pótszabadság jár​​.

A munkajog szerint a pótszabadság mindkét szülőt önállóan illeti meg, és egymás között nem osztható meg. Ez azt jelenti, hogy az ön által említett pedagógusoknak járó pótszabadságokat is figyelembe kell venni a szabadság kiszámításakor, függetlenül a fenntartótól​​. 

Ezek alapján, ha a Nemen nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában álló iskolában dolgozik, és GYES után tér vissza, jogosult az alapszabadságon felül a gyermek utáni pótszabadságra is, valamint a fogyatékos gyermek után járó további pótszabadságra, ha erre vonatkozóan jogosultsága van. Ezeket a jogokat a munkáltatónak tiszteletben kell tartania, és a munkajogi szabályozások alapján nem tagadhatók meg. A nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatok által fenntartott intézmények esetében nincs külön, ettől eltérő szabályozás, tehát a munkavállalói jogokat - így a szabadságra való jogot is - az Mt. szabályai szerint kell érvényesíteni. Összefoglalva, a GYES-ről visszatérve Önt is megilleti az alapszabadság mellett az életkor és a gyermek(ek) száma alapján járó pótszabadság.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...