• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Jogikérdések.hu!  Az alábbi hagyatéki  helyzetre vonatkozóan kérem szíves véleményét: Egy hagyatékban szereplő két különálló ingatlanból (a továbbiakban: A és B ingatlan)  az A ingatlan sorsát az örökhagyó (a továbbiakban: ÖH) évekkel korábban ügyvéd által készített, szabályos, letétbe helyezett végrendelete alapján döntheti el a közjegyző.

Kérdésem csak a másik, B ingatlan várható öröklésére vonatkozik. Erre az ingatlanra ugyanis az ÖH nem készített végrendeletet, még életében többször tett és megismételt szóbeli nyilatkozata szerint. Az ÖH-nak nem volt gyermeke. A szülei, apai és anyai nagyszülei, az egyetlen édestestvére, valamint a férje már régen nem élnek.  A testvérének nem voltak leszármazói, az anyai ágon unokatestvérek sincsenek. Férje halála után az ÖH egyedüli tulajdonosa lett a B ingatlannak. Ezen ingatlan vonatkozásában két személy merül fel lehetséges örökösként, két apai nagyszülői leszármazó, mint az ÖH oldalági rokonai, unokatestvérei. A két unokatestvér közül csak az egyik esetében azonos személy mind a nagyapa, mind a nagymama az ÖH nagyapjával és nagymamájával (un. “édes” unokatestvér), a másik unokatestvér esetében csak a nagyapa személye azonos, a nagymama nem (un. “fél” unokatestvér). Kérdésem az, hogy a fenti helyzet ismeretében az örökhagyó B ingatlanát ki örökli az apai nagyszülői leszármazó unokatestvérek közül? Amennyiben mindketten, az öröklés arányai szempontjából jelent-e különbséget az a tény, hogy az unokatestvérek a nagyapa két különböző házasságából leszármazók. Köszönöm a választ.  Üdv.: drgrosr

Elérhetőségek: drgrosr@gmail.com / 

(150 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

+1 szavazat
Kedves kérdező!

Az unokatestvér öröklésének a szempontjai. A 2013 évi V törvény 7:65 szakasza alapján, ha leszármazó és házastársa nincs az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.   Az öröklésből kieset szülő helyén ennek leszármazói örökölnek oly módon mint gyermek helyén  ennek leszármazói. A  (Ptk) 64 § alapján ha leszármazó házastárs szülői is szülőktől származó leszármazó nincs vagy nem örökölhet törvényes örökösök az öröhagyó nagyszülői. Az öröklésből kieset nagyszülő helyén ennek leszármazói  örökölnek ugyan úgy  mint a kieső szülőhelyén  annak leszármazói. Nagyszülő 1/2 arányban örökölnek. Amennyiben az egyik gyermek unokatestvére mint két szülő nagyszülője. ő mindkét nagyszülő után jogosult az öröklésre. A másik gyermek viszont egyik kiesett nagyszülő leszármazója. Mivel ennek a nagyszülőnek két gyermeke van, külömböző  házaságból  örök rész felére jogosult mivel az egyik szülő örökrésze két felé esik. Az a leszármazó amelyiknek mind két nagyszülője az Öröhagyó nagyszülejével azonos 3/4 részt ben, míg az az unokatestvér vagy leszármazó akinek csak az örökhagyónak egy leszármazójával azonos 1/4 részt örököl.
(51,1e pont) által
...