• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdv!

Egyesületi ügyben lenne kérdésem. Informatikai szolgáltatást nyújtó egyesület tagjai (egyéni vállalkozóként és gazdasági társaság vezető tisztségviselőiként) az egyesület fő céljával összefüggésben nyújtanak szolgáltatást az egyesületnek, amelyről számlát állítanak ki meghatározott keretszerződés, megbízási szerződés és teljesítési igazolás alapján. Az egyesület felügyelőbizottsága részéről most felmerült, hogy a tagok ilyen jellegű szolgáltatásnyújtása ellenérték fejében számla kiállítással problémás lehet.

Az egyesület hozzám, mint az egyesület könyvelőjéhez fordult a kérdés tisztázásában, de sajnos bizonytalan vagyok abban, hogy a tagok részéről ez valóban problémás-e és ha igen, akkor mi lehet a megoldás.

Ha valaki tudna érdemben segíteni, hálás lennék!
(120 pont) által a(z) Cégjog, társasági jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves  Kérdező!

A magyar jogrendszerben az egyesületek működését az egyesületekről szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Etv.) szabályozza, mely meghatározza az egyesületi tevékenység kereteit, beleértve az egyesület és tagjai közötti gazdasági kapcsolatokat is.

Az egyesületi tagok által nyújtott szolgáltatás és annak ellenérték fejében történő számlakiállítás nem tűnik problémásnak, feltéve, hogy ezek a tranzakciók összhangban vannak az egyesület céljaival, és a piaci áraknak megfelelő ellenértéket tükröznek. Fontos, hogy az egyesületnek megfelelően dokumentálnia kell ezeket a tranzakciókat, biztosítva ezzel a teljes átláthatóságot és ellenőrizhetőséget.

Azonban több szempontot is figyelembe venni

  1. Az egyesületnek a tevékenységét elsősorban az alapszabálya által meghatározott célok szerint kell végeznie. Amennyiben az egyesületi tagok által nyújtott szolgáltatások összefüggnek az egyesület céljaival és azokat elősegítik, ez önmagában nem jelent problémát. Azonban az Etv. szigorúan szabályozza, hogy az egyesület nem folytathat elsődlegesen gazdasági tevékenységet.

  2.  Fontos, hogy az egyesület és tagjai közötti gazdasági kapcsolatok átláthatóak legyenek. Ez azt jelenti, hogy minden tranzakciónak piaci alapokon kell nyugodnia, és kerülni kell a belső elfogultságot vagy összeférhetetlenséget. A felügyelőbizottság feladata többek között, hogy ellenőrizze az egyesület gazdasági tevékenységének szabályosságát.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...