• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Tanácsadó!

A helyzetünk a következő: A belterületi üdülőövezeti telkünk egy nyeles telek, melynek a nyele 2-3 méteren csatlakozik egy utcának nevezett közterülethez, amely valójában csak egy lépcső, így a telek gépjárművel abból az irányból jelenleg megközelíthetetlen.
A telek másik részén (nem a nyeles oldalon) is közel van egy másik utca, kb. 10-15 méter távolságra, azonban a szomszéd telkén át lehetne csak odajutni, a szomszéd telkének az alján. Ő is ezen a szakaszon tud autóval behajtani a saját telkére. Amennyiben erre a szakaszra szolgalmi jogunk lehetne, mi is be tudnánk állni a telkünkre autóval.

A telek gépjárművel való megközelítését szeretnénk megoldani. A kérdésem, hogy a Ptk.5:160.§ (2) ("Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon.") vonatkozik-e az esetünkre és a szomszédunk köteles-e biztosítani számunkra a gépkocsi beállást?
Vagy nem vonatkozik, mert a másik oldalról ugyan csak gyalogosan, de meg tudjuk közelíteni a telkünket?
"Megfelelő" közútnak minősül-e az a közút, ami valójában csak egy lépcső, és gépjárművel nem használható?
Vagy esetleg van arra vonatkozóan az önkormányzatnak kötelezettsége, hogy biztosítsa számunkra a nyeles oldalon az autóval való bejutás lehetőségét? (Azaz a jelenlegi közterületi lépcsőt úttá alakítani, amely nem egyszerűen, de megoldható lehetne, csak jelentős beruházást igényelne.)

Előre is köszönöm a választ!

(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Mivel nem tudnak beállni a telekre emiatt Önök jogosultak telki szorgalom létesítésére, hogy az ingatlant megfelelően használni tudják, de nem vezethet mások különösen a szorgalommal terhelt dolog használója jogainak szükségtelen sérelméhez. viszont a telki szorgalom addig áll fent míg szükséges az ingatlan rendeltetés szerű használatához.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...