• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kedves Prokator-Net!

Nemrég beköltöztem egy édasapám tulajdonában lévő lakásba párommal. Gondolkodtunk azon, hogy kutyát tartanánk, de a házirend kimondja, hogy “lakásban vagy közösségi terekben állat nem tartható”. Elkezdtem keresni, milyen módon, hány lakó beleegyezésével lehet SzMSz-t módosítani, és a keresés során több cikkben és fórumon is olvastam, hogy tulajdonképpen a társasház nem tilthatja a kutyatartást, házirendben ilyen tiltás nem is szerepelhet. Milyen forrásokra tudok hivatkozni a közgyűlés előtt, ha ez tényleg szabálytalan? Kétlem, hogy konkrét jogszabályok bemutatása nélkül egyáltalán napirendre vennék a kérdésem.

Ha valóban jogtalanul tiltják a kutyatartást, de a közösség nem hajlandó változtatni a kiírt házirenden, és én mégis hozok egy kutyát, mi történhet? (Feltéve hogy a kutya jólnevelt, nem ugat egész nap, nem piszkítja össze a lépcsőházat és az udvart, stb.) Megbüntethetnek-e azért, mert nem tartok be egy szabályt, ami maga sem felel meg felsőbbrendű szabályoknak?
(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Keves Kéredző!

Itt a jogszabály, ami tilthatja 2003. évi cxxxiii. törvény a társasházakról. Ha az alapító okiratban szerepel, hogy nem lehet állatott tartani akkor annak polgári jog következményei lehet, de ilyenek a veszélyes pókok állatok stb. Nem lehet megtiltani   a társasházközösségnek nincs lehetősége, hogy a kutya tartását kifejezetten megtiltsa a lakásban, amelyre vonatkozóan jogerős bírósági határozat is született a kutyabarátok nagy örömére.

Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás senkit ne zavarjon, semmit ne szennyezzen. A közös terület bármelyik részén keletkezett szennyeződést az állattartó köteles haladéktalanul feltakarítani.

Az állattartó az ebét nyilvántartásba vétel céljából köteles bejelenteni a jegyzőnek. A jegyző, a bejelentést követően erről értesíti az állategészségügyi hatóságot. Az állattartó ugyancsak köteles bejelenteni, ha az eb elhullott, elveszett, tartási helye megváltozott, vagy új tulajdonoshoz került. Mennyiben a társasházban vita keletkezik azzal kapcsolatban, hogy a lakásban tartott állat léte vagy tevékenysége (tipikusan ilyen eset a kutya folyamatos ugatása) zavaró-e, a jegyző a birtokháborítás szabályai szerint jár el, azaz végső esetben megtilthatja az állat társasházi lakásban való tartását.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(50,8e pont) által
...