• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Prokator-NET!

Az alábbi helyzet történt velem.

Rendelkezem egy raktárként üzemelő ingatlannal, amelyet 2019 során egy távolabbi ismerős bérbe szeretett volna tőlem venni. Gyorsan volt szüksége az ingatlanra, mivel nem voltam elérhető helyileg rokonaim átadták neki a kulcsokat telefonos egyeztetés után, valamint tervezetet a bérleti szerződésre. Többszöri megkeresés után is csak halogatta, nem volt hajlandó bérleti szerződést aláírni, bérleti díjat (25.000,-/hó, fizetés készpénzben) is csak nehezen sikerült belőle kicsikarni abban az évben. 2020-ban már alig értem el, mindig csak halogatta a találkozókat és próbálja elkerülni a fizetést, tehát már hónapok óta nem nyújtott ellenszolgáltatást a helyiségért, amely jelenleg is tömve van az illető kétes eredetű (főleg) elektronikai árújával (hűtő, mosógép, TV, kávéfőző,...)

Mint említettem, nincs élő bérleti szerződésünk, ezen felül idén ellenszolgáltatást sem nyújtott az ingatlanért cserébe. Figyelmeztettem többször szóban és telefonon, megadtam neki egy időpontot, meddig kell kipakolnia a holmikat az üzletből. Ez az időpont még nem érkezett el, de valószínűnek tartom, hogy nem fog kipakolni az ingatlanból, ezért szeretném tudni a lehetőségeimet.

Tudnának tanácsot adni, hogy érdemes eljárni ebben az esetben? Zárcsere, lakat felhelyezése, esetlegesen a helyiségben lévő árú elszállíttatása hulladéklerakóba jogilag legális vagy más irányban lenne érdemes elindulni az ügyben, hogy megszabaduljak a kelletlen bérlőtől?

Üdv,

Attila

(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Kötelező ugyan a bérleti szerződést írásba foglalni, de ráutaló magatartással létre jön a szerződés kivéve, ha ön nem járult hozzá. Ön elfogadta a bérleti díjat így hozzájárulásnak tekinthető. Van érvényes bérleti szerződés így. 1993. évi LXXVIII. törvény a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény szerint a következőt kel tennie. 5. § (1) Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.

Ha meg van a felmondás utána lakáskiűrítési pert kel indítani bérlő ellen, ha nem költözik ki az ingatlanból.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...