• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Albérletbe költözéskor csak én írtam alá az egy éves határozott idejű szerződést, de két másik személlyel költöztem, akik nem szerepelnek semmilyen formában a szerződésben. Nevezzük őket D.-nek és T.-nek. A szerződés aláírásakor a két havi kaució illetve egy havi bérleti díj letétele 390 ezer forint volt. Megállapodtunk szóban hárman, hogy ebből én 130ezer forintot fizetek, a fennmaradó összeget D., mert T,- nek nehéz anyagi helyzete volt, megállapodtak, hogy kölcsön kapja a pénzt(a rá eső részt,amit 130 ezer forintban állapítottunk meg), de csak szóban, pusztán facebook, messenger beszélgetések vannak bizonyítékként erre.

Később sajnos összevesztünk, így D. a szerződés lejárta előtt 5 hónappal előzetes megbeszélés nélkül, kiköltözött. Mivel nem voltam híve a veszekedéseknek, igyekeztem a korábbi jó viszonyt amennyire lehet megtartani, így abban állapodtunk meg, hogy segít új lakótársat keresni, és alá írtunk egy papírt egymásközt, hogy a szerződés megszűnésekor a neki járó pénzből 240 ezer forintot visszaadok. Semmilyen egyéb pontja nincs a megállapodásnak, nem tér ki arra hogy mi van akkor ha esetleg a lakásbérleti szerződés megszűnik előbb. Abban a helyzetben nem gondoltam végig, hogy amennyiben D. követeli a kauciónak azon részét, akkor én álltam volna hármunk első havi lakhatását, az elsőre közösbe beadott 130ezer forinttal...? 

Az új lakótársat nevezzük N.-nek.

A lakás szinte közvetlenül ezután elkezdett vizesedni, majd hirtelen penészedni, így a tulajdonossal megbeszélve, közös megegyezéssel kiköltöztünk , T-vel. Az új lakótárs, N, még két hetet töltött a lakásban, és távozásakor elvitt onnan olyan tárgyakat amelyek nem az övé voltak ,(egy páraelszívót ami a lakás tulajdonosának tulajdona, illetve egy ágyat, amit D. hagyott a lakásban) és a lakbér illetve rezsi rá eső részét sem fizette ki. Végül a tulajjal én találkoztam, és elszámoláskor levonta a kaucióból az eltulajdonított tárgy értékét, N. rezsi és lakbértartozását, illetve, T. és a rám eső rezsi és lakbértartozást. Ebből ami az én tartozásom D. felé az a lakbér és rezsi rám eső részének díja. Ezt elismerem.
A maradék kauciót megegyezés szerint visszakaptam. D.-vel nem tudtam időpontot egyeztetni, hogy személyesen megbeszéljem vele, mennyi pénzt és miért kaptam vissza. D.-t kerestem üzenetben, de passzív volt, később közös ismerősön keresztül érdeklődött amire a válaszom az volt hogy keressen fel.

Ez volt 2020. januárban. Azóta sajnos nekem is anyagi nehézségeim adódtak így az a pénzt amiért nem jelentkezett, elköltöttem a lakhatásomra. Ezt teljességgel vállalom, le nem tagadom, és azt sem, hogy szándékomban állt vissza adni, de passzívan reagált, így nem tudtam mit kezdjek a helyzettel. Most 2020. júnuisában, D. felvette velem a kapcsolatot, tárgyilagosan követleve a 240ezer forintot, amit állít, hogy nekem adott kölcsönbe, és tagadja, hogy azt hármunk közös lakhatására adta volna ki. Válaszomban taglaltam neki, hogy én próbáltam őt elérni, de nem reagált, semmilyen érdeklődést nem mutatott a pénze iránt, én pedig miután nehéz anyagi helyzetbe kerültem, a pénz már nincs meg. Illetve a teljes összeget nem kaptam vissza az akkori tulajtól. A visszakapott összeget, részletekben vissza adom neki, de egyben nem tudom. Elnézést kértem tőle ezért. Ő továbbra is ragaszkodik a 240 ezer forinthoz (amiből 130 ezer forint T. tartozása továbbra is) a bocsánatkérés nem érdekli, és az sem, hogy N. akit az ő segítségével kerestünk és költöztettünk be,( az ő "hibájából" mert ő döntött úgy minden előzetes megbeszélés nélkül, egyik hónapról a másikra elköltözik), meglopta az ingatlan tulaját és őt is.

Ha nem elégszik meg az általam felajánlott részletfizetéssel, mire számítsak? Illetve, amennyiben azt állítja, hogy nem T.-nek, hanem nekem adott kölcsön nekem kell bizonyítanom, hogy ki kapta kölcsön a pénzt? 

Bármilyen formában, én felelősségre tudom D.-t vonni, amiért hármunk közös megegyezését felrúgva, a szerződés lejárta előtt, mindenféle megbeszélés vagy egyeztetés nélkül elköltözött? 

Illetve, van-e lehetőségem nekem elmenni közjegyzőhöz, kérni, hogy a valós adatok alapján állítsunk ki egy a tartozásomról szóló okiratot, melyben elismerem a tartozásom, vállalom, hogy törlesztem azt, és abban az okiratban szerepelne a tartozás törlesztéséről minden információ?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tóth Lilla

 

(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves kérdező!

Ahhoz, hogy Önön a tartozást be tudják hajtani kell egy fizetési határidő, hogy meddig köteles teljesíteni.

Utána küldenek vagy fizetési felszólítást, vagy fizetési meghagyást jogosult kérelmére bocsájt ki a közjegyző. 

Ha a fizetési meghagyás ellen él, úgy az átalakul perré, ha egyet ért a meghagyással akkor befizeti az összeget.


a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...