• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogász Úr(nő)!

Érdeklődnék, hogy a jóhiszeműség hogyan áll fenn az alábbi esetben, és hogy nekem mint vevőnek kell e tartani bármitől is.

Régi érméket, pénzeket szoktam időnként venni a neten, csak internetes boltot(webáruházat) működtető egyéni vállalkozótól. NEHITI nemesfémkereskedelmi száma van az eladónak. A weblap szerint ő is vásárol (feltételezem további eladásra, és lehet saját gyűjteményébe is) érméket. A vásárlásrol papir számlatömbös számlát ad ki, rajta nagyjábol az érem neve, akár egybevonva ha többet rendelek, eladóként pecséttel az ő neve.

Arról szeretnék meggyőződni, hogy ez így kereskedelmi forgalomnak számít? Ha esetlegesen bizományi alapon adja el nekem az érmét (tehát valaki bizományba adta neki, és ő úgy adja el) az is ugyanabba a kategóriába esik a lentebbiek miatt? - erről ugyebár nem tudok meggyőződni, és nem is kötelességem minden tárgy esetén?

Az érméket az eladó versenyképes, jó áron adja, olcsóbban valamivel mint a fizikai boltot is fenntartó eladók, ez talán érthető is.

Ha esetlegesen az érme amit nekem elad, bűncselekményből származna, nekem ugye a fentiek értelmében nem lehet belőle bajom, és el se kobozhatják az érméket? Lévén kereskedelmi forgalomban vettem(ez így annak számít minden esetben?), továbbá a jóhiszeműség fennáll (nyomozni nem kell a vevőnek ilyen esetben az eladó után gondolom..). Ha becsületes (valószinuleg), ugysem tudna mást mondani, minthogy minden rendben van az eladandó tárgyaival, ha meg mégse, nyilván hazudna.

Szeretném bebiztositani magamat igy, lévén nem akarok lopott dolgot venni, ezért is csak kereskedelemben, nem magán eladotol vásárolok aukcios oldalakon, nyilvan nem hianyzik eljárás és elkobzás.

Köszönöm a választ előre is, üdv

Dávid
(120 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Ptk szerint 6:281. § [Bizományi szerződés]

(1) Bizományi szerződés alapján a bizományos a megbízó javára a saját nevében ingó dologra adásvételi szerződés kötésére, a megbízó a díj megfizetésére köteles.

(2) E fejezet rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell az olyan bizományi szerződésre, amely alapján a bizományos más szerződés kötésére vállal kötelezettséget.

(3) Semmis a bizományi szerződés, ha annak alapján a bizományos ingatlan tulajdonjogának a megszerzésére köteles.

6:283. § [Tulajdonszerzés]

(1) Vételi bizomány esetén a bizományos a szerződés teljesítése során megszerzett ingó dolog tulajdonjogát az elszámolás során ruházza át a megbízóra.

(2) Eladási bizomány esetén a bizományos jogosult a megbízó tulajdonjogában álló ingó dolog tulajdonjogának az átruházására.

A bizományi szerződés lényegében egy közvetítés és a bizományos a tulajdonos érdekeit képvisel.

Adásvételi szerződéseket köt saját nevében megbízója javára. Ő tartozik fellelőséggel nem pedig Ön kedves kérdező.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...