• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözlöm Önöket!
Apósom 2019.08.27.-én elhalálozott. A gyermekei tudta nélkül gondozási szerződést kötött 2018.01.18.-án az őt munkaidejében gondozó nővel. ( a hölgy a falusi gondozási központ bejelentett alkalmazottja volt a szerződés megkötésekor, apósom volt az egyik gondozottja). A szerződést ügyvéd előtt kötötték, mely szerint gyermekeivel megromlott a kapcsolata, ezért nagyobb összeget adományoz a gondozójának, aki annak fejében vállalja, hogy munkaidejében és azon túl , hétvégén is ellátja, gondozza, stb. őt. A temetéséről gondoskodik halála esetén. ( ez megtörtént ) Tudomásunk szerint az erre vonatkozó törvény alapján aki szociális gondozóként, mint alkalmazott végzi az idősek gondozását, az a gondozottjával semmilyen szerződést nem köthet, sem ajándékot, sem pénzt nem fogadhat el. ( a közeli hozzátartozója sem ). Csak a gondozás megszűntét követő egy év eltelte után köthet bármilyen szerződést a volt gondozott személlyel. Fentiekre tekintettel szeretnénk ezt a szerződést semmissé nyilváníttatni. A szerződés megkötése és a haláleset között még nem telt el két év. Milyen lehetősége van az örökösöknek, hogy visszaköveteljék a temetési költségen felüli összeget? Ugyanis a hölgy nem tett eleget a szerződés szerinti kötelezettségének, de nem is köthetett volna ilyen szerződést. Pontosan milyen törvény vonatkozik a szociális gondozásban dolgozókra, mely kizárja az ilyen erkölcstelen szerződés megkötését? Próbált a család peren kívül kiegyezni a gondozóval, de nem hajlandó fizetni. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, esetleg ott kérhetik-e az örökösök a szerződés semmissé nyilvánítását, ill. ha azt nem is, a köteles részre igényt tarthatnak-e? Vagy csak bírói úton lehetséges harcolni a maguk igazáért, ill. visszakövetelni a jogtalanul kicsalt pénzt? Az elhunyt 91 éves volt a szerződés kötésekor, alig látott, borzasztóan nagyot hallott, befolyásolták az aláíráskor. Megköszönöm, ha tanácsot kapnánk fentiekkel kapcsolatban.   

(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

javaslatom következő, amikor lesz a hagyatéki tárgyalás akkor ott jelentsék be a hagyatékra az igényt és hogy nem köthetett volna szerződést. Viszont a semmiség esetén tilos szerződés alapján lehet hivatkozni az érvénytelenségre. A Ptk 6:96. § alapján, de először célszerű hagyatéki eljáráson az öröklési igényt bejelenteni.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...