• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Ügyész úr!

 

Megszakítás nélküli munkarendben dolgozunk. 5 fő látja el a szolgáltatást. ( Szennyvíztisztító telep felügyelete, berendezések, kiszolgáló egységek üzemeltetése, tisztítása. Valamint a településeken elhelyezkedő átemelők távfelügyelete, szivattyúk váltása.)

 3 fő szakképzett, 2 betanított. Bér egyforma Garantált bérminimum alap + délutáni és éjszakás pótlék. 1 fő állandó délelőttös műszakot vállal, mivel családos. ( 2 fő 3 gyermeket nevelt fel minden vállalati segítség nélkül, ebben a munkarendben). 8 órás napi munkaidő, havi vezénylés.

2018-ban 115 nap volt ún. szabad nap. (Fizetett ünnep +Pihenő nap+ szabadnap)

De

Du

É

Szab.

1.

26

27

23

39

2.

26

14

23

52

3.

26

22

27

40

4.

14

26

25

50

Az 5-ik fő havi egy hétvégét, DE-be elvitt. 2018-ban a kieső napokat túlórába lett ledolgozva. 2019-be ez meg lett szüntetve, éjszakára felügyelet nélkül marad a telep. Az elosztás a hétvégékre levetítve nem változott.

Az lenne a kérdésem, hogy szabályozza e valamilyen jogszabály az egyenlő beosztást. ( a 4 hétvége úgy álljon fel, hogy  2De-2Du-2É-2Szab. felcserélhető.) A telepen egy fő teljesít szolgálatot.

A munkáltatónak mennyi idővel előtte kell kifüggeszteni a műszakbeosztást. Illetve valamennyi tájékoztatást meg köszönök a munkarendünkkel kapcsolatban. De leginkább a megkülönböztetéssel kapcsolatban.

Elnézést kicsit hosszú és zavaros.

Válaszát előre is köszönöm.

(160 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A 2003. évi CXXV. törvény konkrétan nevesíti azokat az eseteket, amelyek a diszkrimináció tilalmába ütköznek. A jogszabály rendelkezése szerint az egyenlő bánásmód követelményének megsértését jelenti a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, a közvetett hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás, a jogellenes elkülönítés, a megtorlás, valamint az ezekre adott utasítás.

 A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 12. §-a is deklarálja az egyenlő bánásmód követelményét, kiemelve a diszkrimináció szempontjából egyik legérzékenyebbnek minősülő területet, a munka díjazását.

Az Mt. 12. § (1) bekezdése tartalmazza, hogy „a munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. E követelmény megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával.

A jogalkotó a kiemeli a munkaviszonyok tekintetében legszélesebb körben előforduló, diszkrimináció megállapítására okot adó helyzetet, a munka eltérő díjazását.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...