• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

A Csúcshegyen, zárkertben lévő ingatlanunkon a mögöttem lévő szomszéd javára szolgalmi jog van bejegyezve.  Az én telkemen egy fennmaradási engedéllyel rendelkező ház, és néhány építmény van (ciszterna, és szennyvízakna). A szomszédnak üres telke van ( pontosabban erdő), ami már több mint 15 éve építési tilalom alatt van.

Néhány éve épp ezért vásároltuk meg ezt az ingatlant, mert ezen feltételeknek tudatában voltunk.

A bejárást (átjárást) eddig is engedélyeztem, de eddig csak gyalogos forgalom volt. Most azonban a mögöttem lévő teleket eladták, és új tulajdonos 3m-es beton utat kíván építeni a jogot érintő sávban az én telkemen. Ehhez a saját kiépített járdámat el kellene bontani, és földmunka, támfalépítés, és kerítés megerősítés is szükséges a lejtésviszonyok és a kiemelkedő építmények miatt.

 

(Mi is azért nem építettünk utat fel a házunkig, mert zöld felültet szeretnénk látni, vagy valami természetesebb megoldást, de semmiképp nem 70 méteres beton utat!!!. Ezért az összes kerti munkát és lomtalanításokat kézzel talicskázva végeztük, és nem mentünk fel a lejtőn a házhoz autóval.)

Azzal is tisztában vagyok, hogy a tilalom ellenére építkezni szeretne a szomszédom, márpedig, ha építkezik, akkor ott teherautó forgalom is lesz, amit az út megépítése után már kis esélyem van megakadályozni.

Ez rendkívül zavaró lenne nekünk, mivel nappalink ablaka előtt alig 1,5 m-re halad el az út.

 

Kérdéseim:

1) Köteles vagyok-e autóforgalmat is megengedni a szolgalmi úton, vagy csak a bejárást? – így, hogy ez nem építési övezet, hanem zártkert

 

2) Ha igen: akkor személyautó forgalmat vagy teherautó forgalmat is ?

 

3) Amennyiben igen, úgy köteles vagyok-e a beton utat engedélyezni?

Én ugyanis MÁS – autóforgalomra is alkalmas – úthoz ragaszkodnék ( ha már mindenképp muszáj)  személyautó forgalomra. Pl.: murvás út, (mint amilyet a mellettem lévő másik szomszédban is használnak), vagy a kavicsrácsos megoldást, vagy fa burkolatot. ( de semmiképp nem betont, vagy aszfaltot)

 

4) Kinek a költsége a bejárásához szükséges autóut, és a hozzá szükséges egyéb építmények és munkák: földmunka, támfal (aminek szintén lehet több verziója!!!)

 

5)Amennyiben esetleg megépíti az utat valamilyen anyagból, a fenntartási költséget kinek kell állnia?

 

6) Használhatom-e az általa megépített utat – ami egyébként az én területemen lesz található?

 

Köszönöm a válaszukat!

(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Nem a 2013 évi V (Ptk) törvény jól leírja mire jogosólt a jogosúlt

A Ptk 5 könvyve XXXIII fejeztette szabályozza a Telki szorgalmat. Jogosult ingatlant meghatározott terjedelemben használhatja, de nem vezethet a kötelezett érdekeinek szükségtelen sérelméhez. Építkeznie nem lehet az ön tulajdonán ha nem ad hozzá engedélyt.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...