• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Volt férjemtől 1990- be elváltunk, de 2010 -be bekövetkezett elhalálozásáig,  mi egy fedél  alatt laktunk. A lakás és a garázs 50 - 50 % tulajdonú. A férjem után 2 gyermekem örökölt 1/4 - 1/4 részt.
Kérdésem, hogy én milyen jogokkal rendelkezek? rendelkezhetek?  Milyen jogokkal léphetnek fel a gyerekek?  Van-e haszonélvezeti jogom az 50 %-os tulajdonjogom mellett?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel!
(140 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Önök válását követően - elmondása szerint - a bíróság a vagyonmegosztás során a közös használatban lévő lakásban az ingóságokra a néhai férjének szabott ki haszonélvezetet. Ez a jog a férj halálával megszűnt, ugyanis a Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy "A haszonélvezet megszűnik a határozott időtartam lejártával, a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, továbbá ha a haszonélvező szerzi meg a dolog tulajdonjogát."

Elmondása szerint az Ön javára nem lett létesítve néhai férje halála előtt haszonélvezeti jog, így aztán a halál bekövetkeztével sem illeti meg.

Hogyha néhai férje nem hagyott végrendeletet, amelyben döntött a hagyatékának elosztásáról, abban az esetben a törvényes öröklés lép életbe, miszerint a törvényes örökös első sorban az örökhagyó gyermeke, több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.

A Polgári Törvénykönyv 7:58. §-a szerint 

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

De mivel Önök már a halál bekövetkezte előtt felbontották a házassági vagyonközösséget és elosztották a vagyont, így Önt a férje után már nem illeti meg haszonélvezeti jog, hacsak nem rögzítette végrendeletben.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
Tisztelt Cím!!
Nagyon szépen megköszönöm a jogi válaszukat,de bizonyára én nem  tettem fel helyesen a kérését.
1990 évben a válás kimondásakor, a bíróság nekem ítélte meg a lakásban lévő ingóságokat, nem a volt férjemnek. Ő csak használhatta, de kár nem tehetett benne.  Nem  volt rajta semmi haszonélvezeti joga!!
Az én kérdésem valójában nem is erre irányult volna, hanem a közös lakásra.
Erről a bíróság úgy ítélkezett, hogy  azt, mi továbbra is közösen használjuk (az előző levelemben leírtak !) bírói döntés alapján.
A lakásról nem szólt a vagyonmegosztás!
A lakás 50-50 % tulajdonjogú, az elhunyt, volt férj és köztem.
Mi tulajdonképpen az 1990 évben kimondott válástól egész -  2010 -  bekövetkezett haláláig egy lakásban laktunk, éltünk.
Széljegyzet,   -   ezt a halálos ellenségemnek sem kívánom!!

A konkrét kérdésem:
Van-e haszonélvezeti jogom az ő 50 % tulajdonú ingatlanán??  A lakás haszonélvezeti joga a kérdés.
2 közös gyermekünk van.
Jogosult vagyok-e vagy sem, az 50 % haszonélvezetére ?

       Előre is köszönöm a válaszukat!

Tisztelettel !
...