• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Urak, Holgyek!

Olyan kerdesem van, hogy a parom (hanyagsagbol) nem bontotta fel idoben a hazassagat holott mar egyutt eltunk egy jo ideje. Ertelem szeruen szuletett is egy kozos leanyunk aki most 7 esztendos. A hazassagat kb 3  eve sikerult jogerosen felbontania. Az anyakonyvi kivonatban az elozo hazastars neve szerepel mint edesapa, akinek sem biologiai sem pedig erzelmi kapcsolata egyaltalan nincs a gyermekkel. Barmilyen nyilatkozatot vagy egyeb szukseges dokumentumot hajlando alairni. Szeretnem ha a gyermek minel elobb a nevemre kerulne. A gyermekel egyutt elet a szuletese ota es gondoskodom rola.

Mennyi idot vesz igenybe egy ilyen procedura es mi szukseges az elinditasahoz?

Koszonettel
(160 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

+1 szavazat
 
Legjobb válasz

Tisztelt Kérdező!

Az Önök esetében a nemperes eljárás a legegyszerűbb és legcélravezetőbb. Az eljárásnak következő a menete:

A gyermek lakóhely szerinti illetékes bíróságon kell benyújtani a kérelmet.

„Pp. 301/C. § (1) Az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelemben fel kell tüntetni:

a) az eljáró bíróságot és azokat az adatokat, amelyekből a bíróság illetékessége megállapítható;

b) a kérelmezők, valamint a kérelmezők képviselőinek nevét, lakóhelyét, valamint a kérelem előterjesztésére való jogosultság jogcímét;

c) ha a gyermek a kérelem beadásának időpontjában már megszületett, a gyermek nevét, lakóhelyét, születési idejét, ha van törvényes képviselője, annak nevét és lakóhelyét;

d) a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi születési idejét;

e) a fennálló apasági vélelmet megalapozó házasság létrejöttének időpontját, valamint annak időpontját, hogy a házastársak életközössége mikor szűnt meg;

f) a bíróság döntésére irányuló határozott kérelmet.

(2) A kérelemhez csatolni kell a gyermek eredeti vagy hitelesített születési anyakönyvi kivonatát, a fennálló apasági vélelmet megalapozó házasság anyakönyvi kivonatát, valamint azokat az okiratokat, amelyek a kérelem elbírálásának alapjául szolgáló körülmények igazolásához szükségesek, kivéve ha az adatokat személyazonosító igazolvánnyal is lehet igazolni. Ha az apaság vélelmét megalapozó házasság a kérelem beadásának időpontjában már megszűnt, a kérelemhez csatolni kell a házasság megszűnését igazoló okiratot. Ha a gyermek a kérelem beadásának időpontjában még nem született meg, a kérelemhez szakorvosi igazolást kell csatolni a születés várható időpontjáról.”

A bíróság ezt követően együttesen meg fogja hallgatni Önöket és mindazon személyeket, akiknek a hozzájárulása szükséges a nyilatkozat teljes hatályához. Ha mindenki jelen van a bíróság végzést fog hozni a következők alapján:

„Pp .301/E. § (1) A bíróság végzésben állapítja meg, hogy a gyermeknek nem az anya férje vagy volt férje az apja, ha

a) a kitűzött meghallgatáson a kérelmezők és mindazon személyek, akiknek a hozzájárulása az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához szükséges, együttesen jelen vannak és

b) az apaság vélelmének megdöntéséhez, az apai elismerő nyilatkozat megtételéhez és teljes hatályához szükséges feltételek fennállnak.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyike nem áll fenn, akkor a bíróság az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelmet elutasítja.

(3) Ha a bíróság az apaság vélelemének megdöntése iránti kérelmet jogerősen elutasítja, e határozatának jogereje nem zárja ki, hogy a kérelmezők igényüket - a körülmények megváltozása esetén - újból nem peres eljárásban érvényesítsék. A kérelmet elutasító határozat jogereje azt sem zárja ki, hogy a perindításra jogosult személyek igényüket - a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szabályok szerint - peres eljárásban érvényesítsék.”

Ezt követően a bíróság az apaság vélelmének megdöntését megállapító jogerős határozatot valamint a külön jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatot közli az illetékes anyakönyvvezetővel.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
által kiválasztott
...