• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kérdésem a következő lenne. Ma volt édesanyám hagyatéki tárgyalása, és Én lemondtam minden ingó és ingatlanról a húgom javára mivel csak ketten vagyunk testvérek. A bibi itt kezdődött mert édesanyámnak volt egy Erste bankos 800.000 ft. tartozása, és a családi házon is jelzálog hitel van ( nem is kicsi), a Közjegyző közölte hiába mondok le mindenről a tartozás akkor is fele- fele, mivel nem volt végrendelet, majdnem leestem a székről. Tényleg van ilyen, hogy hiába mondok le mindenről, akkor is van tartozásom amiről nem is tehetek?

Nagyon várom válaszát.

Tisztelettel: Kovács Krisztina
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kovács Krisztina!

Az egyik legfontosabb különbség az örökség visszautasítása és az örökségről történő lemondás között, hogy a visszautasítás azt követően történhet, amikor az örökhagyó már elhunyt. Bárki visszautasíthatja az örökséget, vagyis ha nem akarunk örökölni valaki után, ezt nem teszi kötelezővé a törvény. Az örökség visszautasítása csak azután lehetséges, ha az örökség már megnyílt. Így nevezzük azt az időpontot, amikortól az öröklés bekövetkezik, vagyis csak az örökhagyó halála után utasítható vissza az örökség.Az örökség visszautasítása fő szabály szerint nem történhet meg kizárólag egy-egy örökölt dologra. Vagyis arra nincs lehetőség, hogy az örökös kiválogassa, mit szeretne, és mit nem szeretne örökölni.

Tehát amennyiben esetleg a hagyatéki tárgyaláson örökrészét ingyenesen átengedte testvére javára, abban az esetben sajnos az örökhagyó jogutódjának tekintendő, amire tekintettel felel az örökrésze erejéig az örökhagyó tartozásaiért is, annak ellenére, hogy aztán örökrészét tovább ajándékozta testvére javára.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...