• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Cím!

Apósom halála után az alábbi kérdés merült fel.

Zártkert van apósom nevén - úgy mint tartós földhasználati jog - tulajdonlapon! Akkor most ő tulajdonos, vagy csak földhasználati joga van. A földhivatalban így fogalmaztak - tulajdonos, tartós földhasználati jog van a nevén. Szerintem ez nem ugyan az. A földhasználati jogot nem örökölheti a fia úgy gondolom. A nagyobb probléma a zártkertben lévő épület jelenti. A földhivatalban nem találtak erre vonatkozó bejegyzést. Mi sem találtunk semmi arra vonatkozó hivatalos papírt, hogy ott lehetne épület, engedéllyel épült az épület. Ebben az esetben az örökös örökli az épületet? Ha eltelt több mint 10 év az építés, használatba vétel óta, akkor az örökös kötelezhető lebontásra? Bírságra? Mire számíthat? A hagyatéki tárgyalásig gondolom el kell dönteni. Ha visszautasítja az örökséget, akkor gondolom semmi teendője nem lesz. De a többi örökösre ugyan ez vonatkozik igaz? Erről ad felvilágosítást a közjegyző?

Köszönöm
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A tartós földhasználatot az Állam a szocialista időszakban biztosította a magánszemélyek számára. Ezeket a területeket azzal a céllal adta, hogy megműveljék vagy ráépítsenek. 1987 után az ingatlan nyilvántartásba is bejegyzésre került a tartós földhasználat. 2006-ban a 2005. évi CXXII. törvény lehetővé tette ezeknek a tartós földhasználatba adott ingatlanoknak a földhasználó kérésére az ingatlan-nyilvántartásba történő tulajdon bejegyzését.A tartós földhasználatba adott földön épített ingatlant az örökösök öröklik és vele együtt a tartós földhasználatot is.

Pontos tájékoztatást a tulajdoni lap alapján a földhivatal tud Önöknek adni. 

A hagyatéki tárgyaláson is tájékoztatni fogják Önöket és a közjegyző is megfelelő felvilágosítást fog adni.

A többi örökösre is ez vonatkozik. 

Célszerű lehet fennmaradási engedélyt kérni az ingatlanra. A hatóság megadja az engedélyt ha egyébként az építési engedélyezéshez előírt,  kérelem és mellékletei, valamint a kérelmezett tevékenység megfelel a jogszabályokban meghatározott  szakszerűségi követelményeknek , és az egyéb jogszabályban meghatározott műszaki és egyéb feltételek teljesülnek, vagy ha az építmény, építményrész átalakítással, visszabontással vagy egyéb módon szabályossá tehető. 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(51,0e pont) által
...