• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Érdeklődni szeretnék, hogy hárman a testvéreimmel 10-éve örököltünk az anyai nagyanyánk után egy negyed házrészt, de az anyukám testvére, aki örökölte a ház háromnegyed részét, ő benne lakik a házban. Hogyan érvényesíthessük az örökségünket, úgy hogy a házra nem tartunk igényt , hanem a ránk jutó részre, vagyis összegre. Kérhessük-e hogy fizessen ki minket? És ha nincs megfelelő pénz neki a kifizetésre, akkor kérhetem-e hogy adja el a házat, vagy vegyen fel kölcsönt, vagy ezzel nem kell törödni, csak kérjük a "jussunkat". És hogy ő ezt hogy teremti elő az az ő dolga?

Köszönöm válaszukat!

Tisztelettel

Hoffmann Ágnes
(150 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

VÁLSZ:

Az Ön által említett ingatlanon az öröklés folytán az örökösök között közös tulajdon keletkezett, az ezzel kapcsolatos igényeket a hagyatéki eljárásban lett volna a legcélszerűbb rendezni. Jelenleg – miután az ingatlant a tulajdonostársak közül csupán az egyikük használja - , a tulajdoni arányt meghaladó használatért a túlhasználótól  a többi tulajdonostárs használati díjat kérhet. A többlethasználati díj mértékéről, az ingatlan birtoklásáról, használatról a tulajdonostársak egymással rendezési szerződésben állapodhatnak meg.

Ha erre a gyakorlatban nincs lehetőség, mert a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni, a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól. A bíróság a megszüntetésre irányuló perben a közös tulajdon tárgyának egy részét – ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt – megfelelő ellenérték fejében egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adja, ehhez a megszerző beleegyezése szükséges, kivéve, ha az ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a benne lakó méltányos érdekeit. A bíróság viszont nem rendelheti el a közös tulajdon megszüntetését, az az alkalmatlan időre esik, vagy ha a jognak a többi tulajdonostárs méltányos érdekeit súlyosan sértő gyakorlása állapítható meg, ez a jog tehát nem gyakorolható visszaélésszerűen.

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

 

(50,9e pont) által
...