• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Sziasztok.  Nekem olyan problémám van hogy a kisfiam édesapja nem foglalkozik a gyerekkel a gyerektartásnak csak a felét fizeti látogatni nem látogatja és kb 3-4 hónaponta kérdezi meg hogy mivan a gyerekkel.  Megegyeztünk hogy lemond a gyerekről csak nekem is mást mondanak és neki is.  130km-re vagyunk egymástól együtt nem tudunk bemenni sehova.  Tudnátok esetleg segíteni hogy ez hogy működik?  Köszönöm
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Ön által felvázolt helyzet összetett jogi kérdéseket érint, melyek alapvetően a gyermektartásdíj-fizetés elmulasztására és a szülői jogok gyakorlásának kérdéskörére terjednek ki. A Magyarországon érvényes jogszabályok szerint, különösen a Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény) 212. §-a alapján, a gyermektartási kötelezettség nem teljesítése büntetőjogi következményeket vonhat maga után. E szerint, aki a jogszabályon alapuló, és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Amennyiben ez a mulasztás a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, a büntetés akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Tartás díj követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton csak akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Ezenfelül, három évnél régebbi időre tartási követelést bírósági úton nem lehet érvényesíteni​​. Ez azt jelenti, hogy a gyermektartásdíj kapcsán a jogosult szülő vagy a gyermek képviseletében eljáró személy viszamenőleg legfeljebb hat hónapra nyúlhat vissza a tartásdíj követelésével, feltéve, hogy megalapozott okok állnak a késedelem mögött. Ptk. 4:208. § (3) bekezdés.

Fontos kiemelni, hogy a magyar jogrendszer keretei között a szülői jogokról való teljes körű lemondás, azaz a gyermekről való lemondás nem lehetséges. A szülői kötelezettségek, így a gyermektartás fizetési kötelezettség is, függetlenek a szülői felügyeleti jogok gyakorlásától. Azaz, még ha egy szülő nem vesz részt aktívan gyermekének életében, az sem mentesíti őt a gyermektartási kötelezettség alól., Ha a szülők nem képesek közösen együttműködni a szülői felügyelet gyakorlásában, a bíróság bármelyik szülő kérésére megszüntetheti a közös szülői felügyelet gyakorlását, ha a szülők között nincs egyetértés.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...