• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tiszelt Ügyvéd Nő/ Úr!!!Édesapám sajnos elhunyt és amiben élünk a ház az ő nevén van van és még  egy 250000 ft-os személyi kölcsöne kezes nélkül. Nekem van édesapám felől két féltestvérem még. Édesapám hagyott egy végrendeletet miszerint én vagyok a ház örököse vagyis rám hagyja a házat, persze el kell temetnem, de ezzel nincs is semmi gond hiszen volt biztosítása. A gond a hitellel van azt nem említi a végrendeletben azzal mi lesz???? Azt ki örökli? Hogy működik ilyenkor?? köszönöm előre is a választ..
(140 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kéredző!

Az Ön helyzetében a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) öröklési jogi szabályozásai relevánsak. Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg, és az örökhagyó hagyatéka mint egész, beleértve az ingatlanokat, ingó vagyonokat és a különböző terheket (például hitelt) is, átszáll az örökös(ökre). Az örökös automatikusan, bármely jogcselekmény nélkül megszerzi az örökségét, amely magában foglalja az örökhagyó jogait és kötelezettségeit is. Így az örökhagyó tartozásai, beleértve a hitelt is, az örökség részét képezik és az örökösök felelőssége alá esnek.

  • Felelősség a hagyatéki tartozásokért Ptk. (7:96. §): Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
  • Az örököstársak felelőssége Ptk. (7:97. §): Az örököstársak a közös hagyatéki tartozásokért mind a hagyatéki osztály előtt, mind azt követően egyetemlegesen felelnek.
  • Kielégítés az örökös által Ptk. (7:98. §): Az örökös a tartozásokat a kielégítés sorrendjének megtartása nélkül elégítheti ki, amíg felteheti, hogy a hagyatéki tartozásokat a hagyaték teljesen fedezi.

Fontos megjegyezni, hogy az örökösök dönthetnek az örökség visszautasításáról, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az örökség több terhet jelent számukra, mint amennyi hasznot hozhat. Az öröklés visszautasítása azonban egy formális jogi eljárás, amit adott határidőn belül kell megtenni a hagyatéki eljárás során. Az örökség visszautasítása esetén az örökös teljes mértékben elzárkózik az örökség minden elemétől, beleértve az esetleges pozitív vagyoni értékeket is.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...