• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
+1 értékelés

Üdvözletem!

Ahogy a címből is kiderül, egy felsőoktatási intézmény (ELTE) küldött fizetési felszólítást, miszerint egy 4 évvel ezelőtti költségtérítéses képzés díját nem fizettem be és ennek pótlására adnak 8 napot.
A történet röviden:
2010 szeptemberében beiratkoztam az ELTE IK távoktatására, de már a második héten világossá vált számomra, hogy nem fogom tudni a 200.000 Ft október 13-ig befizetni. Nem is jártam be a 2. héttől azaz nem vettem igénybe a képzést, s ezt jeleztem is az akkori tanulmányi vezetőnek, aki közölte velem, hogy vizsgázni csak úgy tudok, ha befizetem. Halasztok vagy pedig megszüntetem a hallgatói jogviszonyom.
Erre csak februárban került sor, mivel októbertől külföldön tartózkodtam, bár utólag kiderült nem is kellett a személyes megjelenés a procedúrához, online is el tudtam volna intézni.
4 év után (3.5 pontosabban), ma kaptam kézhez egy fizetési felszólítást, amiben ezt az összeget tőlem számon kérik, amit én nem gondolok jogosnak, elvégre a szolgáltatást (képzést) nem vettem igénybe.
(Ezt ha nagyon akarnák ki is tudnák deríteni, mert minden alakommal névsor volt)

Sehol nem találtam arra vonatkozóan információt, hogy a beiratkozással egyben kötelezettséget is vállaltam a térítési díj megfizetésére. Még ha így is van, az teljesen nonszensz. Ha ezt tudom vagy nyomatékosan tudtomra adják, nem is tettem volna meg.

Tájékoztatást szeretnék kérni az ide vonatkozó jogszabályra vonatkozóan, hogy valóban jogos-e a fentiek tükrében ez a követelés, illetve tanácsot és tippet az esetleges lehetőségeimre!

Előre is köszönöm!

Kiss Roland

 

1 Answer

0 értékelés

Tisztelt Érdeklődő!
 

Az ilyen eljárásokra leginkább az egyetem belső szabályzatában rögzítettek az irányadóak, illetve az intézménnyel kötött szerződés feltételei. A polgárjogi szabályok alapján azonban a követelések csak 5 év után évülnek el, így az egyetem még követelheti az elmaradt díjat. A teljesítés feltételeivel kapcsolatban a felek szabadon állapodhatnak meg, javasolt részletfizetést kérelmezni.
 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

...