• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Jó napot!

22 éves lány vagyok. Április végén estem teherbe. Most 24 hetes veszélyeztetett terhes vagyok.

Februárban belekezdtem egy munkügyi központ által szervezett fizetett tanfolyamba. Eléggé férfiaknak szánt szakmáról van szó: gépi forgácsoló. Amikor elkezdtem, még nem tudtam, hogy nem fogom tudni befejezni, mivel a baba nem volt tervezve. 2011-ben végeztem el az első szakmámat (varrónő), és még abban az évben volt egy egyhónapos árufeltöltői munkám a Tescoban (de csak egy hónap). Azután végig semmi munkalehetőséget nem kaptam (bevoltam jelentkezve a munaügyiközpontnál, mint munkakereső. ) 2012 decemberében szintén megint egy hónapra felvett a tesco. Majd el is bocsájtott (megint...) Így megint munkakereső voltam, és természetesen ezidő alatt végig mindenfajta ellátás nélküli voltam. Jött 2013 februárjában ez a tanfolyamlehetőség, amibe bele is kezdtem (havi 50 E  FT, nettó). De sajnos már olyan fáradt (<- ez nagyon enyhe kifejezés) vagyok, hogy képtelenség a bejárás az iskolába (főleg a gyakorlati órákra). Érdeklődnék, hogy a veszélyeztetett terhességre való tekintettel elmehetek a háziorvosomhoz és kiírathatom magam táppénzre egészen január 31-ig? (ekkor van vége a tanfolyamnak és ekkora vagyok kiírva szülésre is) Nem szeretném szimplán megszüntetni ezt a jogviszonyt, amiben vagyok, szóval nem szeretnék egyszerüen kiratkozni a rosszúlléteim és ez a lehetlen helyzetem miatt, mert nem állok úgy anyagilag, hogy veszni hagyhassam ezt a havi 50 ezer ft-ot!!! Ha elmehetek egyáltalán táppénzre, akkor pontosan mennyit kapnék kézhez? Hány százalákát kapnám meg a "fizetésemnek"? (mert ez elvileg ugyebár nem munka) Nem szeretnék csak úgy orvosi papír nélkül egyszerüen hiányozni, mint eddig, amikor épp rosszul vagyok/voltam, előfordult, hogy nem mentem be órákra, azokat a megterhelő gyakorlati napokat kihagytam, de így már rámszóltak, hogy a túl sok hiányzott nap miatt kirúghatnak.EZT NEM SZERETNÉM. Szóval kiíratatom magam táppénzre? (és ha kiíratom magam, nem lehetséges, hogy még én itthon pihenek, ideőközben kapok egy papírt, hogy kivagyok rúgva...? Igaz?) KÉREM VÁLASZOLJON! Előre is köszönöm!

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

A tanfolyam nem minősül munkaviszonynak, így arra az annak keretében aláírt szerződés, illetve az oktatási intézmény szabályzatai irányadóak. Amennyiben elmenne táppénzre, akkor - tekintettel arra, hogy az előző 180 napban nem volt jövedelme - a minimálbér 50%-ára lesz jogosult.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

dr. Pozderka Gábor ügyvéd

www.pozderka.hu

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
...