• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Vidéki ingatlanunk közös tulajdonban van
köztem, testvérem, édesanyám és édesapám között, 1/4 - 1/4 - 1/4 - 1/4 arányban. Apám számára lakóingatlan, mi hárman Budapesten lakunk. 
Jó ideje már az a probléma, hogy szerettük volna a házat értékesíteni megélhetési gondok miatt,de nem tudtunk vele közös megegyezésre jutni ezzel kapcsolatban. Az új helyzet úgy állt elő,
hogy tudomásunkra hozta, ingatlanrésze végrehajtási eljárás alá került tartozásai miatt, és már árverésen is van. Ilyen esetben nekünk milyen jogi lehetőségeink vannak, fellép-e esetleg bármilyen kedvezményezett helyzetünk, jogviszonyunk amivel élhetnénk?
 
 Jól tudom, hogy elővásárlási jogunk lenne a részére? Ezzel amúgy nem tudnánk élni, viszont ha
találnánk vevőt az egész házra, akkor esetleg van jogunk megkeresni valamilyen úton módon az ő ügyéért felelős bírósági végrehajtót és vele egyeztetni az adásvételről?
 
Várom válaszukat, előre is köszönöm!

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

A hatályos szabályok értelmében az ingatlan végrehajtás keretében történő árverésekor a tulajdonostársakat nem illeti meg az - egyébként meglévő - elővásárlási jog, ugyanakkor árverezést lehet vezetni az ingatlanrészre, tulajdoni hányadra is. A tulajdonostársak továbbá kérhetik a végrehajtónál az egész ingatlan elárverezését. Egyéb esetben csak az adós tulajdonostárs ingatlanrésze kerül elárverezésre.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET csapata
...