• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés

Tisztelt  JOGIKERDESEK.HU !


A napokban a Napi Gazdaságban megjelent cikk miatt szeretnék jogi útmutatást kérni.

2010-ben párommal házasságot kötöttünk, nekem még az előtte lévő időszakból volt némi megtakarításom. Mivel feleségem
bankszámlájának kedvezőbbek voltak a kondíciói, sőt értékpapír-műveleteket is lehetett végezni, ezért ÁTUTALTAM az egész összeget az ő számlájára. Mivel számláját interneten keresztül is el lehet érni, ezért tulajdonosként/ rendelkezőként felesleges és költséges lett volna engem társítani a számlájához.
Mivel nem ajándéknak szántam, csak kölcsön adtam a saját megtakarításomat,ezért erről az átutalásról csupán egy két személy közötti kölcsönszerződést írtunk(25 év, 0% kamat),egy-egy tanuval. Közjegyző, ügyvéd előtt nem volt.
Feleségem a saját szja-bevallásában feltüntette a BÉT-en elért adóköteles eredményt.

Mivel nem ajándék, hanem kölcsön ezért NAV felé bejelentési kötelezettségünk véleményem szerint nem volt. Kérem, erősítsenek meg ebben a véleményemben.

Kérdésem az lenne, hogy a kölcsön fent leírt bizonylata megfelel-e a kölcsön (nem ajándék) törvényi előírásainak?


Valamint azt szeretném még megkérdezni, hogy a házastársak közötti utalásoknak lényeges szabályai változtak-e 2010 óta?
(Értékhatár, bejelentési kötelezettség, ... ) Ez azért fontos számomra mert az elmúlt 3 évben 100.000 Ft-okat utaltam neki, amikor összekapartunk egy kis pluszt, de ez semmiféleképpen sem tekinthető rendszeresnek. (előfordult vagy háromszor)

Előre is köszönöm segítségüket.

 

Üdvözlettel:

Szabó János
 

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben az ajándékozás, kölcsön, vagy egyéb vagyoni ügylet a házastársak közös vagyonából történt, úgy annak illetékkötelezettsége nincs. Amennyiben külön vagyonból ered (a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy), akkor lehet szó illetékkötelezettségről. A kölcsön nem illetékköteles, nem volt 2010-ben sem, így nem volt bejelentési kötelezettségük sem a NAV felé. A kölcsönszerződés a fentiek alapján megfelelő.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

dr. Pozderka Gábor ügyvéd

www.pozderka.hu
...