• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Lányom 21 éves,két éve érettségizett,idén júniusban szakács végzettséget is szerzett.

17 évig fizettem a gyerektartást. Kérdésem meddig kell még fizetnem,és hogyan szüntethetem meg a fizetést,mert még jelenleg is vonják ?

1 Answer

0 értékelés

Tisztel kérdező!

 

A gyermektartásdíj megfizetéséről az házasságról, családról, gyámságról szóló 1952 évi IV. törvény 69/A § -a szerint a szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll.

Az idézett jogszabályi rendelkezés értelmében a gyermeket tartásdíj illeti meg. Levele szerint az Ön gyermeke már 21 éves, tehát nagykorú. Ebben az esetben ugyanezen jogszabálynak a rokontartás szabályai az irányadók, mely szerint tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul, nem jogosult tartásra azonban az a nagykorú, aki magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartásdíjának megállapítására a Legfelsőbb Bíróság Elvi döntése ad iránymutatást. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás, de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.

A leveléből az derül ki, hogy lánya szakács végzettséget szerzett és jelenleg már nem tanul. A jogszabályi rendelkezések értelmében, tehát gyermektartásra már nem jogosult, így Ön az illetékes bíróságtól kérheti a gyermektartásdíj megszüntetését.

Üdvözlettel:

 

jogikerdesek.hu

...