• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Címzett!

Iskolarendszerű felnőttképzésben veszek részt, 2 tanéves oktatásban. Az első félévben ágazatai vizsgát tettünk januárban. Az első évet sikeresen befejeztem, jegyeim le lettek zárva a Kréta rendszerben.

Ki szeretnék íratkozni az iskolából, a második évet már máshol szeretném elvégezni vagy kicsit parkolópályára tenni egy ideig ezt a tanulás ügyet, viszont az iskola (az osztályfőnök) nem adja ki sem a bizonyítványomat sem az ágazati vizsgáról szóló igazolást, kiíratkozni nem tudok.

Ingyenes a képzés, tartozásom nincs feléjük.

Milyen módon tudom érvényesíteni kérésemet, milyen jogszabálynak nem tesznek eleget azzal, hogy visszatartják a dokumentumaimat?

tisztelettel

Kérdező1
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt esetben, amikor egy iskolarendszerű felnőttképzésben nem kapja meg az iskolai bizonyítványát vagy az ágazati vizsgáról szóló igazolást annak ellenére, hogy nincsen tartozása, az iskola nem jár el jogszerűen. Az oktatási intézmény köteles a képzés befejezése után kiadni az eredményekről és vizsgákról szóló dokumentumokat.

A jogszabályok szerint a felnőttképzést szabályozó 2013. évi LXXVII. törvény, valamint az ezt végrehajtó 11/2020. (II. 7.) kormányrendelet egyértelműen rögzíti, hogy az intézmények kötelesek a képzés sikeres befejezése után a szükséges dokumentumokat kiadni. A visszatartás csak akkor lehetne jogszerű, ha az intézmény részéről valamiféle követelés vagy tartozás állna fenn (pl. díjfizetési elmaradás), de mivel jelezte, hogy nincs ilyen, az iskolának ki kell adnia a dokumentumokat.

Írásbeli megkeresés Írjon hivatalos levelet az intézménynek, hivatkozva a felnőttképzési törvényre és a kormányrendeletre, amely alapján kérheti a dokumentumok kiadását.

Panasz benyújtása Ha ez nem vezet eredményre, lehetősége van panaszt tenni a megfelelő hatóságnál (például az Oktatási Hivatalnál), amely felügyeli az intézményeket.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,6e pont) által
...