• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kedves Ügyvédi Iroda!

Édesapám halála után kaptam egy idézést, hogy mit öröklünk ahol egy erdő (1/6) és szántó (1/10) is szerepelt mint tulajdon amikről nem tudtunk.

Valamint egy családi ház amire szeretnénk igényt tartani.

Lehetséges, hogy a szántó és erdő részről lemondjunk? Ne kerüljön a nevünkre?
 

Üdvözlettel
(140 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az örökség visszautasítását a Polgári Törvénykönyv 7:89. § szabályozza. Az általános szabály az, hogy az örökös az egész örökséget visszautasíthatja, de nem választhatja külön az egyes vagyontárgyakat, hogy csak azok egy részéről mondjon le. Tehát, ha Ön vissza kívánja utasítani az örökséget, azt teljes egészében kell megtennie, nem lehet külön csak a szántót vagy az erdőt visszautasítani, miközben a családi házra igényt tart.

Van azonban egy kivétel: ha az örökös mezőgazdasági földterületet örököl, és nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel, akkor lehetősége van csak ezt a részt visszautasítani (7:89. § (2) bekezdés). Az Ön esetében ez akkor lehet releváns, ha a szántó és az erdő mezőgazdasági célra szolgál, és Ön nem kíván ezzel foglalkozni.

Továbbá, a törvény kimondja, hogy részleges visszautasítás nem lehetséges, tehát csak egy vagyontárgyra vonatkozó visszautasítás érvénytelen (7:89. § (4) bekezdés).

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,6e pont) által
...