• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kedves Jogszakértők!

Idén a lépcsőházunkban szennyvíz lefolyó vezetéket kellett cserélni. Nálunk is megbontották a wc helységben a falat és a különböző burkolatokat. A társasház biztosítója a teljes csere költségének csak egy bizonyos részét állta, többit a közösköltség felújítási alapjából lett kifizetve. A közösképviselővel úgy lett megbeszélve (mindenkivel szóban, semmi hivatalos nyoma ennek nincs), hogy a burkolatok helyreállítását mindeni maga intézi a biztosítóval. Ezt a folyamatot megindítva bementem ahol lakásbiztosításom van. Itt közölték, hogy ez teljes mértékben épületkárnak minősül és ezt a társasház biztosítójának kell bejelenteni mindenkinek személyesen. Ez így is történt, megtörtént a bejelentés. Hívott is még aznap telefonon a kárszakértő, kinek válaszoltam a kérdéseire, így feltudta mérni a kárt és megállapította az összeget. Tájékoztatott továbbá, hogy egy lemondó nyilatkozatot kell aláírni a közösképviselőnek, miben kinyilatkozza, hogy a felmért kár az én ingatlanomban történt a bontás miatt és ez a pénz engem illet, nempedig kollektívan a társasházat. Ezt kértem a közösképviselőtől mire ő kifakadt, hogy ez nem így volt megbeszélve és majd ő utána jár, hogy mit "kavarunk", mert ezt mindenkinek saját magának kell megycsinálni.

Miért nem vagyunk jogosultak arra a pénzre ami a saját lakásunkban történt kárra vonatkozik, ha folyamatosan fizetem részarányosan a társasház biztosítását?

Milyen mulasztást követett el a közösképviselő, hogy semmilyen írásbeli tájékoztatást nem kaptunk az átalakítás pontos tervéről kapcsolatban?

Ha az előzetes szóbeli megállapodásnak nem tesz eleget a közösképviselő, azaz akadályozza, hogy a biztosítással kapcsolatban kártérítésben legyen részem, akkor milyen jogi akadályba ütközünk? Hiszen mégiscsak fizetem a társasház biztosítását és kár esetén nincs belőle részem, holott bármelyik lakó ha bejelenti, akkor a biztosító készséggel kivizsgálja és kártérítést fizet neki is.

Most mit csináljak?

És egy mindent átfogó kérdés: Hogyan, melyik illetékes szervnél tudom jogi útra terelni az ügyet, hiszen a javításokhoz a pénzre szükségünk van?

Várom tisztelettel és nagy érdeklődéssel válaszukat!

Amennyiben bármi kérdésük van a részletekkel kapcsolatban, írják meg kérem.

Köszönettel: Kovács Szilárd
(140 pont) által a(z) Biztosítási jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Szilárd!

Az Ön által vázolt helyzetben az alábbi  szempontokat érdemes figyelembe venni

A társasház biztosítása általában az épület közös részeire, mint például a fővezetékekre, a tetőre és a közös helyiségekre terjed ki. Ha a szennyvízcső cseréje következtében az Ön lakásában kár keletkezett, és ez a biztosítási szerződés szerint fedezett kárnak minősül, Ön jogosult lehet kártérítésre. Ebben az esetben a társasház biztosítójának kötelessége rendezni a kárt, különösen, ha a közös tulajdonban végzett munka miatt szükséges az Ön lakásának felújítása.

 Amennyiben a közös képviselő akadályozza a kár rendezését vagy nem biztosítja az Ön számára járó kártérítést, az komoly mulasztásnak tekinthető. Fontos dokumentálni minden kapcsolatfelvételt és döntést, amelyet a közös képviselő hozott. Ha a közös képviselő nem tájékoztatta megfelelően a lakókat a biztosítási folyamatokról vagy az építkezés előtti teendőkről, ez szintén mulasztásnak minősül, amelyért jogi úton is felelősségre vonható.

Ha úgy érzi, hogy jogait megsértették, több lehetősége is van jogorvoslatra. Első lépésként összehívhat egy közgyűlést, ahol a lakók közösen kérhetik számon a közös képviselő döntéseit. Ha ez nem vezet eredményre, eljárást kezdeményezhet a jegyzőnél, vagy végső esetben polgári peres úton kérheti a bíróság döntését a kártérítés megítéléséről és a közös képviselő jogszerű eljárásáról.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,6e pont) által
...