• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Adott egy család (2 szülő + 2 felnőtt gyerek) egy ház 50% - 50% arányban a házastársak nevén. Meghal az egyik fél és a hagyatéki közben/után a másik fél ajándékozási szerződés keretében (ügyvéd által rögzítve) a saját részét is a két felnőtt gyerekére hagyja – tehát Ő már csak haszonélvező lesz a házban ahol egyedül él és a két felnőtt gyermek a tulajdonos fele-fele arányban.  A KÉRDÉS, HOGY AZ AJÁNDÉKOZÓ AZ AJÁNDÉKOZÁSI SZERŐDÉS ALÁÍRÁSA ÉS A FÖLDHIVATALI BEJEGYZÉS UTÁN  MEGGONDOLHATJA-E MAGÁT HA AZ EGYIK GYERMEKÉVEL MEGROMLOTT A KAPCSOLATA?  VAN-E LEHETŐSÉG MEGVÁLTOZTATNI A SZERZŐDÉSBEN FOGLALTAKAT ÉS HA IGEN MI A TEENDŐ?

(140 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az ajándékozási szerződés aláírása és a földhivatali bejegyzés után az ajándékozó csak az alábbi esetekben követelheti vissza az ajándékot:

  1. Létfenntartás érdekében történő visszakövetelés (6:237. § (1)):

    • Az ajándékozó visszakövetelheti a meglévő ajándékot, ha a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt az ajándék visszaadása létfenntartása érdekében szükséges, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.
  2. Súlyos jogsértés miatt történő visszakövetelés (6:237. § (2)):

    • Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy annak közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el.
  3. Feltevés meghiúsulása miatti visszakövetelés (6:237. § (3)):

    • Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
  4. Visszakövetelés kizárása (6:237. § (4)):

    • Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta. Megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb időn át nem követeli vissza.
  5. Szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének kizárása (6:237. § (5)):

    • A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

Az Ön által vázolt helyzetben, ha az ajándékozó és az egyik gyermek között megromlott a kapcsolat, de ez nem ér fel súlyos jogsértéssel, akkor az ajándék visszakövetelése nem lehetséges. Az ajándékozó csak akkor kérheti vissza az ajándékot, ha a fenti feltételek egyike teljesül. Ha ilyen feltétel fennáll, az ajándékozónak bírósági úton kell érvényesítenie az igényét.

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,6e pont) által
...