• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvédnő/Tisztelt Ügyvéd Úr!

Munkahelyváltás ill. betegség miatt a kereskedelmi bankoknál jelenleg nem vagyok hitelképes. Azonban egy megkezdett felújítás és örökölt hitel miatt sürgősen szükségem/szükségünk lenne 35M Ft-ra. Egy csoportban találtam egy személyt, aki befektetői kölcsönöket kínál. Egyeztettünk, az igényt a befektetők elfogadták. Adatokat, tulajdoni lapot, tartozás igazolást kértek. Holnapi napon mennénk az általuk választott ügyvédhez, majd közjegyzőhöz (zálogjog), ám szerződés tervezetet mostanáig nem kaptam. Ma tudtam meg azt az információt is, hogy a kölcsön átutalása nem ügyvéd/közjegyző előtt történik, hanem az okirat létrejötte után 1 napon belül.

Kérdésem az lenne, hogy ez jogilag megfelelő?

Félek, hogy az okirat elkészül, a zálogjog bejegyzésre kerül, ám utalás nem történik és átverés áldozatai leszünk, hiszen a közvetítő személy teljes neve is ismeretlen, ill. nem hivatalos irodai email elérhetőséget adott meg.

Megtisztelő válaszát köszönöm.
(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A helyzet, amelyet leírt, számos kockázatot rejt magában. Jogilag rendben van, hogy a hitelszerződés és a zálogjog ügyvéd vagy közjegyző előtt kerül aláírásra, majd az átutalás az okirat létrejötte után történik. Azonban több aggály is felmerül:

Fontos, hogy időben megkapja a szerződés tervezetét, hogy alaposan átnézhesse vagy jogi szakértővel konzultálhasson róla. A szerződés pontos és részletes feltételeket kell, hogy tartalmazzon az utalás időpontjáról és feltételeiről​. Ha a közvetítő személy teljes neve ismeretlen és nem hivatalos email címet használ, az nagy kockázatot jelent. Ajánlott, hogy minden kommunikáció hivatalos csatornákon keresztül történjen, és megbízható forrásokból szerezze be az információkat​.  A szerződésben világosan rögzíteni kell az utalás feltételeit és időpontját, valamint hogy mi történik, ha az utalás nem történik meg. Ez segíthet csökkenteni a csalás kockázatát​.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

 

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal. 

(52,5e pont) által
...