• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Cím!

Társasházunkban elektromos hálózat cseréje zajlik a lépcsőházban, de ehhez a magánlakásokba is be kell jutniuk a munkásoknak. Ennek során a lakásomban sajnos véletlenül összetörték a járólapokat is. Állításuk szerint ez akkor történt, amikor létrával ráálltak. Véleményük szerint ez a burkoló hibája, mivel nem megfelelően rakta le azokat korábban, így őket semmilyen felelősség nem terhel.

Kérdésem, hogy ilyen esetben mit tehetek én? Nem gondolnám, hogy valóban a burkolóra kellene mutogatni 2 évtized után, hisz az a járólap 2002-ben lett lerakva, bármilyen minőségű munkát végzett is az úr. Mi alattunk soha nem szakadt be, pedig mi is álltunk már ott számtalanszor létrán a kapcsolótábla miatt.

Másik kérdésem, hogy mivel ezt a járólapot már nem gyártják, valószínűleg az egész területet fel kell szedni és ki kell cserélni (4m2). Milyen mértékben  számíthatok esetleges kártérítésre? Csak abban a néhány összetört járólapban gondolkodhatunk vagy az egész területben és a munkadíjban?

Megtisztelő válaszukat nagyra értékelem és előre is nagyon szépen köszönöm!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A munkálatok során okozott kárért a kivitelező cég tartozik felelősséggel. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 6:519. § szerint:

"Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható."

A kivitelezők által okozott kárért való felelősség tehát alapvetően őket terheli, kivéve, ha bizonyítani tudják, hogy a kár nem az ő hibájukból történt.

Az elévülési idő a Ptk. szerint általában 5 év, kivéve, ha a szerződés vagy a jogszabály eltérően rendelkezik. Mivel a burkolás 2002-ben történt, a burkolóval szembeni igényérvényesítés már elévült.

Az okozott kár megtérítésekor az eredeti állapot helyreállítására kell törekedni. Ha az eredeti járólapot már nem gyártják, akkor a teljes terület újraburkolása is indokolt lehet. A Ptk. 6:522. § szerint:

"A kártérítés mértéke az eredeti állapot helyreállításának költségét foglalja magában, ideértve a szükséges munkadíjat is."

Amennyiben az eredeti járólap már nem pótolható, és az összkép sérülne, indokolt lehet az egész terület újraburkolásának költségét követelni, beleértve a munkadíjat is, de először a kivitelezőtől a kár kijavítását kell kérni.

Ennek az összegét Önnek kell meghatározni, célszerű árajánlatot kérni a munkára. Amennyiben van lakásbiztosítása, érdemes megnézni, hogy erre az esetre kiterjed-e.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

(52,6e pont) által
...