• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Címzett!

A szomszédommal megromlott a kapcsolatunk egy ideje. Kamerát szerelt az udvarra, ami nem csak a saját udvarára néz, hanem a kert mögött lévő zsákútra is, ahol mi az autókkal közlekedünk.

Látja, és rögzítí, hogy mikor megyünk el otthonról, mikor érünk haza, ki jön hozzánk. Minden lépésünket rögzíti, reménykedve azon, hogy valami szabálytalanságot követünk el, amit tud rögzíteni.

Telefonon tudja nézni az eseményeket, ha nincs éppen otthon.

Az lenne a kérdésem, hogy ezt az ügyet birtokvédelmi eljáráskent kell kezelni, vagy az adatvédelem hatóság részére jelezzük, vagy mindkettőhöz.

Köszönöm előre is a válaszát.

Üdvözlettel,

Kata
(200 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kata!

Kérjen jegyzői birtokvédelmet, ami gyorsan intézkedhet a jogellenes megzavarás megszüntetése érdekében. Ehhez nyújtson be kérelmet a helyi önkormányzat jegyzőjénél.

A kamerás megfigyelés adatvédelmi szempontból is jelentős. Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint a személyes adatokat (beleértve a videófelvételeket) csak jogszerűen, tisztességesen és átláthatóan lehet kezelni. Ha a szomszéd kamerája rögzíti a tevékenységeidet és ezt az adatkezelést nem megfelelően végzi, akkor panaszt tehetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Rendőrségi feljelentést is tehetsz személyiségi jogsértés miatt, mert ez a magatartás GDPR-ba ütközik és mások személyiségi jogát is súlyosan sérti.

Készítsen panaszt a NAIH-hoz. A panaszban részletezze, hogy a szomszéd kamerája milyen módon rögzíti a tevékenységeidet, és hogy ez hogyan sérti a magánéletedet. A NAIH vizsgálatot indíthat és kötelezheti a szomszédot a jogsértés megszüntetésére.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem válla

(52,0e pont) által
Köszönöm a válaszát.
Voltam emiatt a jegyzőnél múlt héten, hogy szeretnék kérni birtokvédelmet. Azt mondta, hogy írjak egy panaszt, amit továbbít a naih részére, mert ez az ügy hozzájuk tartozik.
Hiába kértem birtokvédelmet, elhajott.
...