• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
4 műszakban dolgozom, 12 órában. Termelés figyelés, robotok javítása stb. a munkaköröm.

Azt az infót kaptuk felsőbb körökből, hogy pl. 6 órás munka kezdésnél már 5:30-kor legyünk bent, majd 5:45-kor átöltözve a speciális munkaruhánkban jelenjünk meg műszak átadáson, ami 6-ig tart. Nos ilyenkor fordított esetben a levetkőzés és a többi tennivaló is 15 perc, ami plusz fél óra bentlétet jelent a 12 órán felül. Ezt azzal magyarázták, hogy az evés, mosdózás nem számít bele a munkaidőnkbe, így ezt "dolgozzuk le ilyenkor".
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A munkavállalót legalább 25 perc munkaközi szünet illeti meg 9 óra munkavégzés után, amely nem számít bele a munkaidőbe. Az Ön által leírt előírások, amelyek szerint a munkavállalóknak a műszakkezdés előtt fél órával jelen kell lenniük, és a műszak után további időt kell ott tölteniük, jogilag nem helytállóak, ha ezt nem számítják bele a munkaidőbe, illetve nem fizetik ki rendkívüli munkaidőként. Az ilyen előkészületek és befejező tevékenységek idejét a munkaidő részeként kell kezelni, és megfelelően díjazni kell. Az étkezési és mosdózási idő nem lehet a munkavállalók terhére előírva úgy, hogy azt munkaidőn kívüli időben kelljen ledolgozni.  A munkaidőbe beletartozik minden, a munkavállaló által a munkáltató rendelkezésére állással töltött idő, ideértve a munkavégzéshez szükséges előkészületeket is.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,0e pont) által
Köszönöm a választ,

hallottam olyanról, hogy a készenléti jellegű munkakörben nincs munkaközi szünet, és az beletartozik a munkaidőbe. Arra lennék kíváncsi, hogyha a termelést befolyásolja egy hiba és nekünk azt azonnal el kell hárítani,  az beletartozik-e az előbb említett kategóriába?
...