• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd Úr / Nő !

Megörökölt ingatlan eladása adóköteles? Tudomásom szerint a hagyatéki tárgyalást megelőzően felértékelt ingatlan eladása adómentes, amennyiben az eladási ár nem haladja meg az értékbecslésben rögzített árat. Jól tudom?

Szíves válaszát előre is megköszönöm!
(200 pont) által a(z) Adójogi tanácsadás kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

atlan eladásából származó jövedelem után személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni, amelynek mértéke 15%. A jövedelem meghatározása az eladási ár és az örökléskor megállapított érték (hagyatéki érték) közötti különbség alapján történik.

Az örökölt ingatlan eladása akkor válik adómentessé, ha az eladási ár nem haladja meg a hagyatéki értéket. Ha az eladás magasabb áron történik, mint a hagyatéki érték, akkor az értékkülönbözet után kell adót fizetni, kivéve, ha az ingatlan megszerzése és eladása között eltelt idő meghaladja az öt évet. Ebben az esetben az eladás adómentessé válik, függetlenül az eladási ártól.

Összegzésként, ha az örökölt ingatlant a hagyatéki értéken vagy annál alacsonyabb áron adja el, akkor az adómentes. Ha az eladás magasabb áron történik és öt éven belül történik, akkor az eladási ár és a hagyatéki érték közötti különbség után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,2e pont) által
...