• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm Önt!

Kb. 3 évvel ezelőtt néhai Édesapánk házát öröklési szerződésük nyomán Hugunk örökölte meg. Férjezett Hugunk pedig ez év február 8.-án hunyt el.

Hugunk életvitelszerűen az öröksége révén tulajdonába került ingatlanban lakott, de oda nem jelentkezett be. Hugom férje pedig a Hugommal közös tulajdonú másik ingatlanban lakott, illetve Hugomat gyakran felkereste Hugom házában. Sógorom állítása szerint az megállja a helyét, hogy Hugommal együtt laktak! A kérdésem az, hogy jelen esetben be kell-e látnom, hogy Hugom és Sógorom együtt laktak? További kérdésem, hogy Sógorom az örökhagyó Hugom kizárólagos tulajdonát képező ingatlan tekintetében milyen igénnyel léphet fel, lévén, hogy legjobb tudomásom szerint a kérdéses ingatlan Hugom külön vagyonát képezte?

Szíves segítségét előre is köszönöm!
(180 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Először is tisztáznunk kell, hogy az Ön huga hátrahagyott-e végrendeletet. Amennyiben rendelkezik érvényes végrendelettel, úgy az abban foglaltak szerint történik az öröklés. Ha nem készült végrendelet, akkor a törvényes öröklési rend az irányadó. Ebben az esetben sógora, mint az örökhagyó házastársa, holtig tartó haszonélvezeti jogot élvezhet azon az ingatlanon, amelyben a hugával közösen élt. Emellett jogosult a hagyatékból egy gyermek részére. Azt jelenti, hogy ha az ingatlanon, ahol huga élt, az ő külön vagyonát képezte, sógora mégis kaphat jogokat az ingatlannal kapcsolatban, mivel az elhunyt a házastársa. Külön vagyonnak az életközösség megszünése esetében van szerepe.


Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...