• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Külföldön élek, de évente kb. háromszor hazalátgatok. Magyar állampolgár vagyok, van bejelentett lakcímem Magyarországon.

Lehetnék-e gondnoka az értelmi sérült unokatestvéremnek, aki Magyarországon él egy otthonban? Van-e ennek jogi akadálya? A jelenlegi gondnoka a nővére, aki nagyon elhanyagolja, nem biztosítja számára a nélkülözhetetlen hallókészülékét, engem is megakadályozott abban, hogy segítsek megcsináltatni. Egyszerűen nem járult hozzá. Ő már szinte sosem látogatja, én évente többször.

Válaszát előre köszönöm.
(140 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

 A gondnokság alá helyezés olyan eljárás, amely akkor merül fel, amikor egy nagykorú személy nem képes ügyeinek vitelére, ezért a személyi és vagyoni érdekeinek védelme érdekében szükséges. A gondnokságot bírósági eljárás keretében lehet elrendelni, amelyet többek között a házastárs, egyenes ági rokon vagy testvér kezdeményezhet. Ha ők a gyámhivatal felhívását követő 60 napon belül nem indítják meg a pert, a gyámhivatal teszi meg. A gondnokság alá helyezés célja a gondnokolt személy érdekeinek védelme, valamint azonnali intézkedések szükségessége esetén ideiglenes gondnok kirendelése is lehetséges .

Gondnok lehet minden cselekvőképes, nagykorú személy, aki elvállalja és alkalmas a gondnoki tiszt ellátására. Fontos, hogy a gondnok nem lehet az a személy, akit a gondnokság alá helyezett előzetes jognyilatkozatában kizárt, vagy aki ellen a gondnokság alá helyezett kifejezetten tiltakozik. A gondnok személyét a bíróság határozata után a gyámhivatal rendeli ki, figyelembe véve a gondnokság alá helyezett személy érdekeit és kívánságait. Ideiglenes gondnok esetén azonnali intézkedés szükségessége esetén a gyámhivatal rendelheti ki azt a személyt, akinek cselekvőképességét érintő gondnokság alá helyezése indokoltnak látszik.

Összefoglalva lehet Ön gondnok a hatályos jogszabály nem zárja ki Önt, mert külföldön él.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...