• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm!

Van egy 50 év feletti unokatestvérem, - nevezzük Tibornak - aki enyhe értelmi fogyatékos, valamint hallás károsodásaal rendelkezik. Szüleik halála után nővére lett a hivatalos gyámja/gondnoka.

Ketten voltak testvérek, a nővére - nevezzük Katinak -még az  anyukájuk halála előtt valahogy elérte, hogy Tibor csak 1/3 tulajdonrészt kapjon a családi házból , a másik két rész pedig Kati és Kati lánya kapta.

Sajnos Tibor egy bentlakásos intézetbe került ezek után. Ez kb. 10 évvel ezelőtt történt . A nővére SENKINEK nem mondta, hogy hol van az öccse, mi más úton tudtuk meg.

Negyed(!) magával lakik egy szobában. Nagyon megdöbbentő már maga a tény is, hogy nem maradhatott otthon. Nem szorult ellátásra, önálló volt sok mindenben (pl. kijárt árulni a piacra, bevásárolni is eljárt amikor anyukája megkérte).

Én úgy látom, hogy a gondozók minden tőlük telhetőt megtesznek, viszont Tibornak sosincs meg a hallókészüléke, sőt legutóbb szemüvege sem volt, amit azzal indokoltak, hogy úgyis szürke hályog műtétre vár, így amúgy sem látna! Ezen a helyen személyes tárgyaik sincsenek.

Én Angliában élek, fogyatékkal élő emberekkel dolgozom és lesokkol az otthoni helyzet, legfőképp az, hogy Tibornak nem tudják biztosítani az alapvető dolgokat. Hallókészülék és szemüveg nélkül teljesen el van zárva a világtól, hiába próbálják különböző tevékenységekbe bevonni... Természetesen az alapvető emberi jogai is sérülnek, hiszen képes volt egyedul a városba eljárnia, de itt nemhogy erre sincs lehetősége, de még lett fosztva mindentől amit szeretett, pl. háziállatok, pár ismerős/barát...

A nővére kb. évente látogatja, valamennyit fizet az ellátásáért, de soha nem vitte még haza, meg sehová sem, hogy kicsit kimozduljon.  

Tibor nagyon depressziós, állandóan az ágyon fekszik, alig hallja amit mondok neki hallókészülék nélkül, megvisel mindig, amikor meglátogatom.

Az lenne a kérdésem, hogy felül lehetne-e vizsgálni a gondnokság alá helyezését? Valamint utólag, hogy csak 1/3 tulajdonrészt illette meg, ezt is meg lehetne-e támadni?

Én gyakrabban látogatom mint a nővére még így is, hogy külföldön élek.

Nagyon szeretnék javítani az életkörülményein, csak nem tudom hogyan lehetne. A nővére nem áll velünk szóba.

Már az is eszembe jutott, hogy kihoznám Angliába, de nem hiszem hogy ez járható út lenne.

Válaszát előre is köszönöm!

Bea
(140 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A bíróság ítéletében meghatározott időpontban illetve jogszabályi előírás szerint a gyámhivatal a gondnokság alá helyezést köteles felülvizsgálni. Korlátozó gondnokságnál minimum 5 évente kötelező, kizáró gondnokságnál ez az időszak 10 év. A bíróság megszünteti a gondnokságot, ha elrendelésének okai nem állnak fenn.

Sajnos nem lehet megtámadni  1/3 tulajdonrészt .


Üdvözlettel,

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,2e pont) által
...