• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt jogi kérdések!

A  második feleségemmel a nevemen lévő ingatanban  élünk ! A családi házat még a házasságkötésünk előtt a saját pénzemből építettem! Feleségem a szüleitől örökölt pénzéből 3 ingatlant vásárolt magának és jelentős pénze van a bankban

Végrendeletet szeretnék készíteni a házamat és a a bankban,az én nevemen lévő pénzemet, az összes vagyonomat az első házasságomból született két gyermekemre szeretném hagyni! 

Kérdés, hogy a feleségem a halálom után követelhet-e az utódaimtól valamit a vagyonomból! Tehát végrendelettel ki lehet e zárni a vagyonomból az örökségből  Egyébként a tulajdonában lévő jelentős vagyona miatt rászorulva nincs !

Köszönöm a választ!

(160 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Ptk. 7:58. § alapján az örökhagyó házastársa, amennyiben van leszármazó örökös, nem zárható ki a köteles rész alól. Ezen jogszabályi rendelkezés értelmében az örökhagyó házastársát két lényeges jog illeti meg:

a) Az örökhagyóval közösen használt lakásban, valamint annak berendezési és felszerelési tárgyain a holtig tartó haszonélvezeti jog. Ez a jog kizárólagos és nem szenvedhet korlátozást, továbbá a házastárs szemében annak megváltása nem követelhető meg.

b) A hagyaték többi részéből egy gyermekrésznek megfelelő részesedés.

Fontos megjegyezni, hogy osztályos egyezség esetében a házastárs számára az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható, a gyermekrész helyett.

Ezáltal a törvény garantálja, hogy az örökhagyó házastársa, függetlenül a leszármazók jelenlététől, biztosított jogokkal rendelkezik az örökhagyó vagyonában, különösen az örökhagyóval közösen lakott ingatlan tekintetébe

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...