• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A kérdésem az lenne, hogy a munkaviszony megszűntethető-e visszamenőleg. Munkavállalói felmondás nem történt, közös megegyezés nem jött létre a munkáltató és a munkavállaló között. A munkáltató nem közölte, hogy a munkaviszonyt meg akarja szüntetni. Úgy értesültünk róla, hogy a  munkaviszony megszűnt, hogy üzenet érkezett az ügyfélkapura, hogy változás történt a jogviszonyban. Férjem januárban még dolgozott néhány napot, a NAV-tól kapott értesítés szerint a munkaviszony megszüntetésére január 17-én érkezett a kérelem, így a munkáltató a munkaviszonyt 2024.január 17-én szüntette meg, 2023. december 31-ei dátummal. Létezik ilyen. Hozzáteszem, a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos dokumentumokat hibásan töltötték ki, azt is e-mailben kaptuk meg, aláíratlanul. Pillanatnyilag azt sem tudjuk, hogy a munkaviszony milyen indokkal szűnt meg, illetve ha még dolgozott januárban, hogy lehetett megszűntetni a munkaviszonyt decemberben? Mit tehetünk ilyen esetben? Előre is köszönöm a választ.
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

 

A munkaviszony megszüntetésének szabályait a Munka Törvénykönyve (Mt.) határozza meg, amely szerint a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatnak írásban kell történnie, és a jognyilatkozat meghozatalának időpontjától számított 15 napon belül közölni kell a másik féllel. Visszamenőlegesen, a meghozatal dátumánál korábbi időpontban nem lehet a jogviszonyt megszüntetni​​.

A 2019/1152 és a 2019/1158 irányelveknek való megfelelés érdekében a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei között bővül a munkaviszony helyreállításának esetköre, nevezetesen, ha a munkaviszony megszüntetése a joggal való visszaélés tilalmába ütközött [Mt. 83. § (1) bek. ab) pont]. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött, a munkaviszony helyreállítható​​.

 

Ebben a leírt esetben úgy tűnik, hogy a munkáltató a munkaviszonyt felmondással szüntette meg, de nem tartotta be a fenti alakisági és tartalmi követelményeket, és a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatát nem írásban, hanem e-mailben küldte el, ráadásul a felmondási időt és a munkaviszony megszüntetésének indokát sem közölte megfelelően. Ezek a hibák a munkaviszony megszüntetésének érvénytelenségét eredményezhetik, ami azt jelenti, hogy a munkaviszony fennáll továbbra is, és a munkavállaló jogosult a munkabérére és a munkaviszonyból eredő egyéb juttatásokra.

Fontos lépésként javasolt a munkáltatóval való írásbeli kapcsolatfelvétel a munkaviszony megszüntetésének körülményeinek tisztázása és a jogellenesség orvoslása érdekében. Amennyiben a munkáltató nem hajlandó a helyzet rendezésére, a munkavállaló jogi úton is érvényesítheti jogait, beleértve a munkaügyi bíróságon történő eljárást a munkaviszony helyreállítása vagy a munkavállalónak okozott kár megtérítése érdekében.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...