• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Címzett!

A  második  feleségemmel Házassági Szerződést kötöttünk, aki 12 évvel fiatalabb mint én, 14 éve élünk együtt, közös gyermekünk nincs! Nekem van az előző házasságomból két gyermekem!

Mivel neki gyermeke nincs a házassági vagyonjogi szerződésünkben úgy rendelkezett, hogy halála után a nővérének a két gyermeke örökli a három ingatlanjait, a  vagyonát a pénzét, lényegében mindenét!  A szerződést én is aláírtam!

Az ingatlanokat a házasságunk alatt vásárolta és a pénzt  az édesanyjától örökölte!

Kérdésem, hogy a Házassági vagyonjogi szerződésben lehet-e a vagyonról  így rendelkezni vagy ebben az esetben is a Ptk-ban meghatározott öreklési sorrend a döntő ?

A kérdés köztem és a feleségem között azért merült fel, hogy ha a feleségem  halna meg előbb akkor kié lesz a vagyona a Házassági vagyonjogi szerződésben foglaltak vagy az örökösödési szabályok lesznek, lépnek  érvényben? 

Amennyiben az örökösödési szabályok az érvényesek akkor én mit öröklök ha eseetleg túlélem?

Tisztelettel és köszönettel !!!

(160 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező

 

A helyzet lényege nagyon egyszerű: az ideális megoldás az lenne, ha a felesége végrendeletet készítene.

 

Ebben pontosan rendelkezhetne arról, hogy halála esetén kik örököljék a vagyonát, legyen szó ingatlanokról, megtakarításokról vagy bármi másról.

A végrendelet nagy előnye, hogy szabadon rendelkezhet a hagyatékról

Ezért mindenképp javaslom, hogy készíttessen végrendeletet, így teljesen egyértelmű és világos lesz a vagyon sorsa az  halála után is.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...