• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogikérdések Csapata!

Házastársak vagyunk. Nekem van két gyermekem, akik már külön élnek Tőlünk. A férjemnek nincs. Közös gyermek sincs. Végrendeletet nem készítettünk.

Közös tulajdonunk nincs, de mindkettőnknek van saját tulajdonú ingatlana. A férjem ingatlanában élünk már több mint 15 éve.

Ha elsőként én halok meg, mit örököl a férjem?

Ha a férjem is meghal utánam, mit örökölnek a gyerekeim?

Kedves válaszukat előre is köszönöm szépen!
(150 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvetett öröklési helyzetre vonatkozóan az alábbi fő szabályok érvényesülnek a magyar jog szerint:

  1. Az Ön kizárólagos tulajdonában álló ingatlanát elhalálozása esetén gyermekei és férje öröklik fejenként egyenlő részben.
  2. Abban az ingatlanban, amelyet Ön a férjével közösen használnak, azonban kizárólag az Ön tulajdona, szintén gyermekei az örökösök. A férje ebben az esetben holtig tartó haszonélvezeti jogot kap az ingatlanon.
  3. Az Ön elhalálozása esetén tehát mind az Ön kizárólagos tulajdonát képező, mind a közös használatú, azonban az Ön egyedüli tulajdonában álló ingatlant illetően gyermekei az örökösök, míg férjének haszonélvezeti joga keletkezik a közösen használt ingatlanon.
Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(51,1e pont) által
...